Carl Jaenisch

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Carl Jaenisch

Carl Ferdinand Andreyevich von Jaenisch (Viborg, 11. 4. 1813 - Sankt Peterburg, 7. 3. 1872) bio je rusko-finski šahovski teoretičar i šahist. Tokom 1840-ih bio je jedan od najboljih svjetskih šahista.

Počeo je vojnu karijeru u Finskoj, ali je uskoro otišao u Rusiju kako bi predavao klasičnu mehaniku u Petrogradu (današnjem St. Petersburgu). Čitav svoj život posvetio je matematici i šahu, dvama predmetima za koje je smatrao da su blisko povezani. Pokušao je pokazati njihovu povezanost u svom djelu Découvertes sur le cavalier (aux échecs) (Otkrića o skakaču), objavljenom u Petrogradu 1837. godine.

1842-43. objavio je knjigu o otvaranjima u 2 sveska Analyse Nouvelle des ouvertures (Nova analiza otvaranjâ). 1862-63. objavio je svoje glavno djelo u 3 sveska: Traité des applications de l'analyse mathématique au jeu des échecs (Rasprava o primjeni matematičke analize na šahovsku igru).

Želio je učestvovati na šahovskom turniru u Londonu 1851. godine, ali je kasno doputovao, pa je umjesto toga igrao meč sa Howardom Stauntonom, u kojem je poražen (+ 2, = 1, - 7). Tri godine nakon toga izgubio je od Ilje Šumova (+ 3, = 4, - 5).

Najviše je upamćen po tome što je s Aleksandrom Petrovom analizirao Petrovljevu odbranu i doprinio njenom razvoju, kao i po radu na Schliemann-Jaenischovom gambitu u Španskoj partiji.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Adriano Chicco, Giorgio Porreca: Dizionario enciclopedico degli scacchi, Mursia, Milano, 1971.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]