Carl Jaenisch

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Carl Jaenisch

Carl Ferdinand Andreyevich von Jaenisch (Viborg, 11. 4. 1813 - Sankt Peterburg, 7. 3. 1872) bio je rusko-finski šahovski teoretičar i šahist. Tokom 1840-ih bio je jedan od najboljih svjetskih šahista.

Počeo je vojnu karijeru u Finskoj, ali je uskoro otišao u Rusiju kako bi predavao klasičnu mehaniku u Petrogradu (današnjem St. Petersburgu). Čitav svoj život posvetio je matematici i šahu, dvama predmetima za koje je smatrao da su blisko povezani. Pokušao je pokazati njihovu povezanost u svom djelu Découvertes sur le cavalier (aux échecs) (Otkrića o skakaču), objavljenom u Petrogradu 1837. godine.

1842-43. objavio je knjigu o otvaranjima u 2 sveska Analyse Nouvelle des ouvertures (Nova analiza otvaranjâ). 1862-63. objavio je svoje glavno djelo u 3 sveska: Traité des applications de l'analyse mathématique au jeu des échecs (Rasprava o primjeni matematičke analize na šahovsku igru).

Želio je učestvovati na šahovskom turniru u Londonu 1851. godine, ali je kasno doputovao, pa je umjesto toga igrao meč sa Howardom Stauntonom, u kojem je poražen (+ 2, = 1, - 7). Tri godine nakon toga izgubio je od Ilje Šumova (+ 3, = 4, - 5).

Najviše je upamćen po tome što je s Aleksandrom Petrovom analizirao Petrovljevu odbranu i doprinio njenom razvoju, kao i po radu na Schliemann-Jaenischovom gambitu u Španskoj partiji.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Adriano Chicco, Giorgio Porreca: Dizionario enciclopedico degli scacchi, Mursia, Milano, 1971.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]