Carska krunica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Carska krunica
Fritillaria imperialis
Fritillaria imperialis
Sistematika
CarstvoPlantae
RedLiliales
PorodicaLiliaceae
RodFritillaria

Carska krunica ili carska kruna (lat. Fritillaria imperialis) je biljka sa podzemnim stablom u obliku lukovice. Vodi porijeklo iz zapadnog dijela Himalaja. Nadzemno stablo je visoko 60-100 cm, a na njemu se nalaze naspramni, linearni listovi, skupljeni u gust čuperak na vrhu stabljike. Cvjetovi su zvonasti, žuti, narandžasti ili crveni i dosta neprijatnog mirisa. Otvaraju se u periodu između aprila i maja.

Uzgoj[uredi | uredi izvor]

Carska krunica se razmnožava lukovicama koje se sade u periodu od augusta do septembra, na dubini od 15 do 20 cm i rastojanju od 25 do 30 cm. U bašti je treba saditi na jakoj svjetlosti, a može i u umjerenoj hladovini. Umjereno je zalivati.
Lukovice se ne vade svake godine iz zemlje, već svake treće. Stoga ih je neophodno preko zime zaštititi pokrivanjem slamom ili suhim lišćem. Lukovice se vade iz zemlje tek nakon što se nadzemno stablo osuši. Nakon cvjetanja, ako se želi da biljka cvjeta i iduće godine, ne smije se odrezati lišće, već ga treba ostaviti da samo požuti i uvene. Pošto se izvade iz zemlje, lukovice treba očistiti i čuvati u vlažnom pijesku.
Sadi se u manjim grupama, ili pojedinačno na travnjacima ili u kombinaciji sa božurom i tulipanima.