Catamarca (pokrajina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Catamarca
Argentinska provincija
Bandera de la Provincia de Catamarca.svg
Zastava
Stemma catamarca.gif
Simbol
Država  Argentina
Glavni grad San Fernando del Valle de Catamarca
Površina 102,602 km2
Stanovništvo 367,828[1] (2010.)
Gustoća 3,6 /km2 
Vlada
 - Guverner Lucía Corpacci
Vremenska zona ART UTC-3
Kod AR-K
Veb-sajt: www.portal.catamarca.gob.ar/

Catamarca je jedna od 24 argentinske provincije. Nalazi se na sjeverozapadu države. Prema nacionalnom institutu za statistiku i popis, u provinciji je prema podacima iz 2010. godine živjelo 367.828 stanovnika što je svrstavalo na 20 mjesto. Prostire se na površini od 102.602 km2 i po tom kriteriju je 11. u Argentini. Vrlo rijetko je naseljena sa svega 3,6 stanovnika/km2.

Graniči sa sljedećim provincijama (u pravcu kretanja kazaljke, od sjevera): Salta, Tucumán, Santiago del Estero, Córdoba i La Rioja. Na zapadu graniči sa Čileom.

Glavni i najveći grad provincije je San Fernando del Valle de Catamarca.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Najveći dio površine Catamarke zauzima planinsko područje (80%), koje se može podijeliti na četiri jasno diferencirana sistema: Pampean sierra, na istoku i centralnom dijelu, Narváez-Cerro Negro-Famatina sistem na zapadu, područje cordilleran-Catamarca na krajnjem zapadu i izdignuto područje Puna na sjeveroistoku.

Činjenica da se provincija nalazi u sušnoj i polusušnoj klimatskoj zoni, sa oskudnim vodnim resursima određuje i gustoću naselja. Poljoprivredne aktivnosti stanovništva su koncentrisane u džepovima i dolinama između planina. Na istoku provincije, stanovništvo je koncentrisano oko brojnih vodotoka gdje se voda distribuira kanalima za navodnjavanje.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Provincija Catamarca je najnerazvijenije područje Argentine i još uvijek je u razvoju. Ekonomska aktivnost provincije je u 2006. godini procijenjena na 1,728 milijarde američkih dolara, što iznosi 5.284 $ po stanovniku ili oko 40% od nacionalnog prosjeka. Manje raznovrsna u odnosu na ostale dijelove Argentine, poljoprivreda nikada nija igrala važnu ulogu u ekonomiji Catamarca (udio manji od 5%). Zasniva se na uzgoju oraha, vinove loze, maslina, agruma, pamuka i duhana.

Stočarstvo u provinciji se zasniva na uzgoju oko 200.000 grla stoke, 100.000 ovaca i 150.000 koza.

Rudarstvo je igralo važno ulogu u prošlosti. Nakon što je postalo manje aktivno ranih 1990-ih, danas udio rudarstva iznosi preko 20% privrede. U Catamarci se nalazi jedan od najvećih rudnika bakra na svijetu, Bajo de la Alumbrera, koji proizvodi oko 600.000 unci zlata i oko 190.000 tona bakra godišnje. Rudnik zapošljava više od 1.000 ljudi.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]