Catamarca (pokrajina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Catamarca
Argentinska provincija
Zastava
Simbol
Država  Argentina
Glavni grad San Fernando del Valle de Catamarca
Površina 102,602 km2
Stanovništvo 367,828[1] (2010.)
Gustoća 3,6 /km2 
Vlada
 - Guverner Lucía Corpacci
Vremenska zona ART UTC-3
Kod AR-K
Veb-sajt: www.portal.catamarca.gob.ar/

Catamarca je jedna od 24 argentinske provincije. Nalazi se na sjeverozapadu države. Prema nacionalnom institutu za statistiku i popis, u provinciji je prema podacima iz 2010. godine živjelo 367.828 stanovnika što je svrstavalo na 20 mjesto. Prostire se na površini od 102.602 km2 i po tom kriteriju je 11. u Argentini. Vrlo rijetko je naseljena sa svega 3,6 stanovnika/km2.

Graniči sa sljedećim provincijama (u pravcu kretanja kazaljke, od sjevera): Salta, Tucumán, Santiago del Estero, Córdoba i La Rioja. Na zapadu graniči sa Čileom.

Glavni i najveći grad provincije je San Fernando del Valle de Catamarca.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Najveći dio površine Catamarke zauzima planinsko područje (80%), koje se može podijeliti na četiri jasno diferencirana sistema: Pampean sierra, na istoku i centralnom dijelu, Narváez-Cerro Negro-Famatina sistem na zapadu, područje cordilleran-Catamarca na krajnjem zapadu i izdignuto područje Puna na sjeveroistoku.

Činjenica da se provincija nalazi u sušnoj i polusušnoj klimatskoj zoni, sa oskudnim vodnim resursima određuje i gustoću naselja. Poljoprivredne aktivnosti stanovništva su koncentrisane u džepovima i dolinama između planina. Na istoku provincije, stanovništvo je koncentrisano oko brojnih vodotoka gdje se voda distribuira kanalima za navodnjavanje.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Provincija Catamarca je najnerazvijenije područje Argentine i još uvijek je u razvoju. Ekonomska aktivnost provincije je u 2006. godini procijenjena na 1,728 milijarde američkih dolara, što iznosi 5.284 $ po stanovniku ili oko 40% od nacionalnog prosjeka. Manje raznovrsna u odnosu na ostale dijelove Argentine, poljoprivreda nikada nija igrala važnu ulogu u ekonomiji Catamarca (udio manji od 5%). Zasniva se na uzgoju oraha, vinove loze, maslina, agruma, pamuka i duhana.

Stočarstvo u provinciji se zasniva na uzgoju oko 200.000 grla stoke, 100.000 ovaca i 150.000 koza.

Rudarstvo je igralo važno ulogu u prošlosti. Nakon što je postalo manje aktivno ranih 1990-ih, danas udio rudarstva iznosi preko 20% privrede. U Catamarci se nalazi jedan od najvećih rudnika bakra na svijetu, Bajo de la Alumbrera, koji proizvodi oko 600.000 unci zlata i oko 190.000 tona bakra godišnje. Rudnik zapošljava više od 1.000 ljudi.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]