Catherine Deneuve

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Catherine Deneuve
francuska filmska glumica
Rođenje (1943-10-22) 22. oktobar 1943 (80 godina)
Pariz, Francuska

Catherine Deneuve (fon. Katrin Denev) (rođena 22. oktobra 1943.) jeste francuska filmska glumica koja je dobila priznanje za svoju glumu povučenih, tajanstvenih ljepotica radeći sa raznim režiserima, uključujući Luisa Buñuela i Romana Polanskog.[1][2] Imala je dvanaest nominacija za nagradu Cesar.

Deneuve se prvi put istaknula u filmu Jacquesa Demyja Kišobrani Cherbourga snimljenog 1964. Nakon toga pojavila se u filmu Polanskog Odbojnost, Buñuelovim Ljepotica dana i Tristana. Dobitnica je dvije nagrade César za najbolju glumicu za njene uloge u filmu Françoisa Truffauta Posljednji metro i filmu Indokina Régisa Wargniera. Također je imala nominaciju za Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu za film Indokina i nominaciju za BAFTA-u za film Ljepotica dana. Njeni ostali poznatiji filmovi su Glad, Place Vendome, Ples u tami i 8 žena. 2008 pojavila se u svom stotom po redu filmu, Božićna priča.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "http://movies.msn.com: Biografija Catherine Deneuve". Arhivirano s originala, 9. 5. 2008. Pristupljeno 12. 10. 2014.
  2. ^ Britannica Concise Encyclopedia: Catherine Deneuve. Pristupljeno 25. novembra 2008


Nedovršeni članak Catherine Deneuve koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.