Cell (mikroprocesor)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cell procesor

Cell je mikroprocesorska arhitektura zajednički razvijena od strane Sony Computer Entertainment, odjela korporacije Sony, zatim, IBM-a, i Toshiba-e; alijanse poznate kao "STI". Dizajn kompjuterske arhitekture i prva primjena su djelo STI Dizajnerskog centra u gradu Austin, Teksas i produkt su četverogodišnjeg rada, počevši od marta 2001. Sony izvještava da je budžet bio 400 miliona američkih dolara. Cell je "stenogramski" izraz za "Cell Broadband Engine Architecture", uobičajeno skraćene kao CBEA ili Cell BE in part. Cell kombinuje "Power Architecture" jezgru opće namjene koja ima skromne osobine sa moderniziranim koprocesorskim elementima koji značajno ubrzavaju multimedijske sadržaje i aplikacije vektorskog procesiranja, kao i mnoge druge vrste posebno namijenjenog računanja.

Prva važna komercijalna primjena procesora Cell je u Sony igraćoj konzoli PlayStation 3.

"Mercury Computer Systems" ima dual Cell server, "dual Cell blade" serversku konfiguraciju, rugedizovani računar koji je namijenjen korištenju u nepovoljnom okruženju sa jakim vibracijama, ekstremnim temperaturama i vlažnim i prašnjavim uslovima; kao i PCI Express ubrzivačku ploču u različitim fazama proizvodnje.

Toshiba je predstavila plan da ugrađuje Cell procesore u televizore visoke definicije.

Egzotične osobine poput XDR memorijskog subsistema i koherentne Element Interconnect Bus (EIB) međuveze, omogućit će da se ubuduće kod superkompjutera upotrijebi Cell-ova natprosječna sposobnost u jezgrama pokretnog zareza.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]