Centar II (Mostar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Centar II
naselje
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Flag of Herzegovina-Neretva Canton.png Hercegovačko-neretvanski
Općina Mostar
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Pozivni broj (+387) 036
Veb-sajt: Grad Mostar


Centar II je naselje u Mostaru u Bosni i Hercegovini, smješteno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Centar II se nalazi sjeverno od Starog mosta. Izgrađeno je za vrijeme Druge Jugoslavije. Centar II je karakterističan po neboderima. U Centru II živi 20.000 stanovnika.[potreban citat] To ga čini jednim od najnaseljenijih naseljem u Gradu Mostaru i čitavoj Hercegovini. U Centru II se nalazi najveće gradilište sportske dvorane u Hercegovini. Također se nalazi i gradilište nove župne crkve sv. Ivana apostola i evanđelista. Gradnja ove župne crkve je počela prije rata u BiH, osamdesetih godina 20. vijeka. Izgradnja župne crkve bi trebala biti dovršena do 2015. godine, jer su tek nedavno odobrena sredstva za nastavak izgradnje crkve. Većina stanovnika u Centra II su Hrvati.[potreban citat] Ovdje se još nalaze vrtići, osnovne škole, otvoreni gradski bazen, mljekara, vatrogasci, pogoni Žitoprometa (silos, mlin i pekara), zgrada uprave Elektroprivreda HZHB, najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini "Trgovačko-uredsko-hotelski Poslovni centar Mepas Mall[potreban citat] koji se prostire se na 100.000 m2[potreban citat] i čija se vrijednost procjenjuje na 60.000.000 eura,[potreban citat] te Stambeno poslovni centar Orce.