Centar za istraživanje (OGame)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nuvola apps package games.png Ovaj članak opisuje video igru OGame, ili njene dijelove, te kao takav ne odgovara stvarnosti, a pojmovi korišteni u opisu ne moraju da odgovaraju pojmovima u stvarnom životu.
Centar za istraživanje
Centar za istrazivanje.gif
Osnovna cijena
Metal: 200
Kristal: 400
Deuterij: 200
Energija: 0

Centar za istraživanje je jedna od građevina u igri OGame. On omogućuje provođenje istraživanja. Svaki novi nivo centra za istraživanje smanjuje vrijeme istraživanja.

Opis građevine[uredi | uredi izvor]

Za skoro svaku strategiju u igri potrebno je s vremena na vrijeme istražiti poneku novu tehnologiju, mehanizam ili vrstu pogona. U cijeloj imperiji je moguće u isto vrijeme istraživati samo jedno istraživanje, u samo jednom centru za istraživanje, bez obzira koliko centara na planetama imali i bez obzira na to kojeg su nivoa. Intergalaktička znanstvena mreža udružuje više centara za istraživanje i time skraćuje vrijeme istraživanja, no još uvijek ne omogućuje istraživanje više tehnologija odjednom.

Nivo razvijenosti centra je najvažniji faktor za brzinu, te dostupnost novih istraživanja. Da bi se ubrzalo istraživanje, automatski se svi radnici koji stoje na raspolaganju šalju u centar, i radi toga nisu dostupni drugim planetama. Ukoliko je tehnologija istražena, radnici se vraćaju na svoju matičnu planetu i donose istražene radove, tako da se jednom istražena tehnologija može koristiti na svim planetama u sastavu imperije.


Dostupnost tehnologija prema nivou centra[uredi | uredi izvor]

Istraživanje Potreban nivo
Tehnologija za energiju 1
Tehnologija za kompjutere 1
Mehanizam sagorjevanja 1
Tehnologija za lasere 1
Tehnologija za oklop 2
Impulsni pogon 2
Tehnologija za špijunažu 3
Tehnologija za ione 4
Tehnologija za plazmu 4
Tehnologija za oružje 4
Tehnologija za štitove 6
Tehnologija za hiperzonu 7
Hyperspace pogon 7
Intergalaktička znanstvena mreža 10
Tehnologija za gravitone 12Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]