Centralna Danska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Centralna Danska (Region Midtjylland)
Regija
Zastava
Država  Danska
Glavni grad Aarhus
Površina 13,053 km2
Stanovništvo 1,313,596[1] (januar 2018.)
Vlada Vlada regije
 - Vođa Anders Kühnau
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST
Veb-sajt: www.rm.dk/om-os/english

Centralna Danska (danski: Region Midtjylland) je jedna od 5 administrativnih regija Danske. Regija je uspostavljena 1. januara 2007. godine u sklopu danske administrativne reforme. Reforma je ukinula dotadašnje tradicionalne okruge (amter) i zamijenila ih sa pet novih administrativnih jedinica tj. regija. Istom reformom manje općine su se spajale u veće pri čemu je ukupan broj smanjen sa 271 na 98 općina. Regija Centralna Danska se sastoji od 19 općina.

Prostire se na površini od 13.053 km2 a prema podacima od 1. januara 2018. godine u regiji je živjelo 1.313.596 stanovnika. Glavni i najveći grad je Aarhus, drugi najveći grad u Danskoj.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Obuhvata centralni dio poluostrva Jutland, jedinog kopnenog dijela Danske kao i neke dijelove manjih ostrva. Graniči sa regijama Sjeverna Danska na sjeveru i Južna Danska na jugu, na istoku se nalazi moreuz Kattegat a na zapadu je Sjeverno more. Zapadne dijelove regije karakterišu obalne dine i unutrašnja područja neobrađenog zemljišta, centralni dio je blago izdinut a istočni dio karakterišu šume, jezera i potoci, sa puno plodnog tla. Upravo je istočni dio regije i najnaseljeniji dio Centralne Danske i formira veliki dio metropolitanskog područja istočnog Jutlanda sa populacijom od oko 1,4 miliona stanovnika.

U administrativnom smislu, regija Centralna Danska se sastoji bivših okruga Ringkjøbing i Århus (izuzev zapadnog dijela općine Mariager koji je pripojen Sjevernoj Danskoj), najvećeg dijela okruga Viborg i sjeverne polovine okruga Vejle.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stanovništvo Danske". statistikbanken.dk. Pristupljeno 16. 10. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]