Centurija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Centuria (od lat. centum - stotina, ekvivalent današnje čete) je bila osnovna jedinica u rimskim legijama i mogla je brojiti imeđu 60 i 160 ljudi. Tokom tri stoljeća prije vojne reforme Gaiusa Mariusa, tipičan broj vojnika u centurijama je bio 80 a kasnije je bilo po 100 vojnika u jednoj centuriji podijeljenih na 10 contuberniuma. Svaki contubernium (dakle, najmanja jedinica u rimskim legijama) imao je od 8-10 vojnika u prosjeku koji su dijelili jedan šator za vrijeme vojnih operacija, odnosno jednu sobu kada su bili stacionirani u kasarnama.

Komandir centurije je bio centurion. Dvije centurije činili su jednu manipolu, i od dva komandujuća centuriona jedan je bio Prior a drugi Posterior. Nakon vojne reforme manipole su zamijenjene većim jedinicama - kohortama u kojim je bilo po šest centurija.

Izuzetak je bila bila prva kohorta koju je činilo pet centurija u kojim su bili probrani i najvjerniji vojnici iz cijele legije. Jedan od razloga sa stvaranje ovakve elitne kohorte bila je njega uloga prema kojoj je služila kao lična garda komandanta i štitila ga od eventualnih pobuna ostalih dijelova legije i sl. Možda iz ovih navoda možemo zaključiti kako čvrsta disciplina po kojoj su legije bile poznate i koja je bila jedan od razloga njihove uspješnosti, nije uvijek bila tolerisana od strane grubih vojnika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]