Bezlobanjci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Cephalochordata)

Bezlobanjci lat. Cephalochordata) su primitivni organizmi, ali imaju sve odlike hordata. Slabo su pokretni organizmi. Glavni predstavnik ove grupe je amfioksus ili kopljača. To je mala životinja, bočno spljoštenog i sa oba kraja zašiljenog tijela (liči na koplje, pa je po tome i dobila naziv), dužine do 8 cm. Nema parnih ekstremiteta, nego samo jedan neparni kožni nabor. Proširenje na zadnjem dijelu tijela ima neku ulogu repnog peraja. Na prednjem dijelu tijela se nalazi prostrani predusni lijevak, oivičen brojnim pipcima.

Koža se sastoji od jednoslojnog epiderma i vrlo tankog krzna. Ispod nje se nalazi dobro razvijeni muskulatorni sloj, koji se sastoji od uzdužnih mišića. Osovinski skelet čini horda koja se pruža duž cijelog tijela. Iznad nje je nervna cijev, u čijem je središtu nervni kanal (neurocel). Prednji kraj ove cijevi je neznatno proširen i predstavlja prapočetak mozga. Crijevni kanal kopljače počinje kratkim ektodermalnim predvorjem, na čijem se dnu nalaze usta, oivičena pipcima. Prednji dio crijeva je proširen i formira prostranu škržnu korpu sa velikim brojem škržnih proreza. S trbušne strane se nalazi žljebasta tvorevina gdje se skupljaju hranjive tvari i sprovode u crijevo. Ostali dio crijevnog kanala ima oblik prave cijevi koja se završava analnim otvorom. Na desnoj strani tijela se nalazi jetra. Cirkulacijski sistem se sastoji od po jedne leđne arterije i trbušne vene, koje su međusobno povezane bočnom sudovima. Srce ne postoji, ali se javljaju proširenja koja vrše ulogu srca. Tjelesna tečnost je bezbojna i sadrži samo limfocite i lekukocite. Ekskrecioni organi su im metanefridije.

Spolovi kod ovih životinja su razdvojeni. Oplodnja je spoljašnja, a embrionalno razviće ima gotovo sve oblike razvića viših hordata.

Bezlobanjci su široko rasprostranjeni u svim morima i žive zariveni u pijesak. Do sada je opisano 19 vrsta iz jedne familije i dva roda.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]