Ceratophyllum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ceratophyllum
(Jedini rod monotipske porodice rogoliski)
Ceratophyllum submersum
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
NadredCeratophyllanae
RedCeratophyllales
Link, 1829
PorodicaCeratophyllaceae
Gray, 1822
RodCeratophyllum
L., 1753
Sinonimi
  • Hydroceratophyllon Ség
  • Dichotophyllum Moench
  • Revatophyllum Röhl.

Ceratophyllum je kosmopolitski raprostranjen rod cvjetnica, koji uključuje četiri prihvaćene vrste,[1] obično nastanjene u ribnjacima, močvarama i tihim potocima u tropskim i u umjerenim krajevima. To je jedini rod u porodici Ceratophyllaceae,[2] a i porodica jedina je u redu Ceratophyllales.[3]

Ceratophyllum raste potpuno potopljeno, obično, iako ne uvijek, pluta po površini i ne podnosi sušu. Stabljike biljke mogu doseći dužinu od 1–3 m. U razmacima, duž čvorova stabljike proizvode prstenove listova jarko zelene boje, koji su uski i često jako razgranati. Kod nekih vrsta su viljuškasti, krhki i kruti na dodir, a kod drugih mekši. Biljke uopće nemaju korijenje, ali ponekad razviju modificirane listove s korijenastim izgledom, koji biljku usidre za dno.

Cvjetovi su mali i neupadljivi, muški i ženski na istoj biljci. U ribnjacima formira debele pupoljke, koji u jesen padaju na dno što ostavlja dojam da ih je ubio mraz, ali kad dođe proljeće, oni će polahko prerasti u dugačke stabljike koje će napuniti bazen.[4][5][6][7] Biljke ceratofiluma plutaju u velikom broju upravo ispod površine. Oni nude izvrsne uvjete zaštitu za mrijest, ali i puževima koji su zaraženi vrstama roda Bilharzia. Zbog svog izgleda i visoke proizvodnje kisika često se koriste u slatkim akvarijskim vodama.

Taksonomija[uredi | uredi izvor]

Ceratophyllum dovoljno je prepoznatljiv da bi mogao imati vlastitu porodicu, Ceratophyllaceae. Smatrao se srodnikom Nymphaeaceae i u Cronquistovom sistemu, uključen je u red Nymphaeales, ali nedavna istraživanja pokazala su da nije usko povezan s Nymphaeaceae ili bilo kojom drugom postojećom biljnom porodicom. Neke rane molekulske filogenije sugerirale su da je to sestrinska grupa za sve ostale angiosperme, ali novija istraživanja pokazuju da je to sestrinska grupa eudikotiledona. APG III sistem je porodicu postavio posebni red, Ceratophyllales.[8] Sistem APG IV prihvata slijedeću filogeniju:[3]

Angiosperme

Amborellales

Nymphaeales

Austrobaileyales

Magnoliidae

Chloranthales

Monocotiledonae

Ceratophyllales

Eudicotiledonae

Vrste[uredi | uredi izvor]

Podjela roda na vrste nije u potpunosti usaglašena. Opisano je više od 30 vrsta, ali mnoge su vjerovatno samo varijante tih široko prihvaćenih vrsta:[2][4][5][9][10][11][12]

Najrasprostranjenija vrsta širom svijeta je Ceratophyllum demersum, sa globalnom distribucijom, hok ostale imaju znatno oganičenije areale.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. (2016). "The number of known plants species in the world and its annual increase". Phytotaxa. 261 (3): 201–217. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1.
  2. ^ a b Kew World Checklist of Selected Plant Families
  3. ^ a b Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV". Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385.
  4. ^ a b Flora of China: Ceratophyllum
  5. ^ a b Flora of North America: Ceratophyllum
  6. ^ Blamey, M. & Grey-Wilson, C. (1989). Flora of Britain and Northern Europe. ISBN 0-340-40170-2
  7. ^ Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  8. ^ Angiosperm Phylogeny Web: Ceratophyllales
  9. ^ Germplasm Resources Information Network: Ceratophyllum
  10. ^ Australian Plant Name Index: Ceratophyllum
  11. ^ Flora Europaea: Ceratophyllum
  12. ^ http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:330840-2#children

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]