Chandrasekhara Venkata Raman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Chandrasekara Venkata Raman
சந்திரசேகர வெங்கடராமன்
ಸಿ.ವಿ. ರಾಮನ್
Sir CV Raman.JPG
Rođenje 7. novembar 1888.
Tiručirapali, Indija
Smrt 21. novembar 1970.
Bangalore, Indija
Državljanstvo Britansko
Indijsko
Narodnost Indijac
Polje fizika
Institucija Indijsko ministarstvo finansija
Indijsko udruženje za kultivaciju nauke
Indijski institut nauka
Alma mater Univerzitet u Madrasu
Istaknuti studenti G. N. I. Ramačandran
Poznat po Ramanov efekt
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku 1930.
Lenjinova nagrada za mir
Bharat Ratna
Religija hinduist

Sir Chandrasekara Venkata Raman (tamilski: சந்திரசேகர வெங்கடராமன; Tiručirapali, 7. novembar 1888. - Bangalore, 21. novembar 1970.), indijski fizičar i Nobelovac.

Bavio se izučavanjima zvuka i difrakcije svjetlosti, sa veoma skromnim sredstvima na Univerzitetu u Madrasu. Od 1917. do 1933. bio je profesor na Univerzitetu u Kalkuti. Raman je prvi potvrdio da se svjetlost raspršava na molekule, mijenjajući talasnu dužinu, što je po njemu nazvano Ramanov efekt. Ti nalazi, objašnjeni kvantnom teorijom, doveli su do razvoja nove metode za identifikaciju oblika molekula, što se po njemu naziva Ramanova spektroskopija. Godine 1930. postao je prvi Azijac kome je dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]