Charizard

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charizard
Opći podaci
Japansko imeリザードン Rizādon
Redni broj6
Generacijaprva
VrstaVatreni/Leteći
Stepen2.
Razvio se izCharmeleona
Razvija se u-
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,7 m
Težina90,5 kg
SposobnostBljesak (Blaze)

Ime Charizard kombinacija je engleskih riječi "char" = opeći, što se odnosi na njegov Vatreni tip, i "lizard" = gušter, odnoseći se na njegovu sličnost sa gmazovima.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Charizardu je nakon evolucije iz Charmeleona izrastao par krila, dopuštajući mu da slobodno leti zrakom, dosežući visine iznad 1400 metara. Charizardov plamen vrući je i od Charmeleonova; pri punom intenzitetu, plamen može otopiti kamen ili veće ledenjake. Charizard koji živi u divljini koncentrisan je na traženje snažnih i vrijednih protivnika. Charizard ima snažan unutarnji smisao časti – koristi svoje kandže i fizičku snagu protiv slabijih protivnika i plijena, a plamen protiv jednakih ili snažnijih izazivača. Nikada ne koristi svoje Vatrene napade protiv slabijih protivnika, bar ne u divljini. Moć i snaga njegova plamena toliko su velike da neoprezni Charizard lahko može izazvati divlje šumske požare i druge katastrofe.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Charizard, jedan od najjačih Pokémona prve generacije, često se koristi u kompetitivnim borbama, borbama između dva igrača putem Game Link kabela. Često se koristi zbog svog visokog Attack statusa, što njegovu široku paletu fizičkih tehnika čini veoma snažnom. Iako ima veoma visok Special Attack status, njegove specijalne tehnike nisu toliko raznovrsne, te sadrže svega nekoliko snažnih napada kao što su Bacač plamena (Flamethrower) i Zmajeva kandža (Dragon Claw), u usporedbi s fizičkom paletom tehnika koje mogu sadržavati Potres (Earthquake), Odronjavanje (Rock Slide), Ples mačeva (Sword Dance), te brojne druge.

Neki igrači često koriste strategiju "Bellyzarda" koja koristi tehniku Udaranje o prsa (Belly Drum) da bi se povećao Attack status, i Salac bobicu. Udaranje o prsa smanjuje Charizardov HP na pola, što aktivira Salac bobicu koja mu povećava Speed status. S visokim Speed i Attack statusima, Charizard može lahko pobijediti protivnika prije nego što se ovaj uspije odbraniti ili upotrijebiti protivnapad.

Doduše, od puštanja Pokémon videoigara Pokémon Diamond i Pearl, otvaraju se više opcija za igrače koji preferiraju Charizardove specijalne napade, jer će sada Charizard moći naučiti specijalne Zmaj i Leteće napade kao što su Zmajev puls (Dragon Puls) i Zračno razrezivanje (Air Slash), te će sada imati pristup Travnatom napadu Sunčeve zrake (Solar Beam). Isto tako, moći će naučiti specijalni Borbeni napad Fokusirane bombe (Focus Bomb), i tehniku oporavka zvanu Pernatim snom (Feather Rest).

Jedini način dobijanja Charizarda jest prethodno razviti Charmeleona iz Charmandera na 16. nivou, a zatim u Charizarda na 36. nivou. Zbog toga, dostupnost Charmandera, kojeg se ne može pronaći u divljini, izravno diktira dostupnost Charizarda.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Različiti Charizardi pojavili su se u Pokémon animiranoj seriji. Vjerovatno je najpoznatiji onaj koji pripada Ashu Ketchumu, glavnom protagonistu animirane serije.

U početku, bio je Charmander kojega je napustio njegov trener te je postao vjeran Ashu; nakon nekog vremena, razvio se u Charmeleona, tokom borbe s vojskom Exeggutora. Iz nekog razloga, Charmeleon je prestao slušati Ashove naredbe, nešto što mnogi Pokémoni rade nakon što evoluiraju i postanu iskusniji od svojih trenera, te gube poštovanje prema njima. Charmeleon se razvio u Charizarda kada ga je Ash pozvao u pomoć jer ga je napao Aerodactyl. Charizard je Asha na kraju spasio, iako je nejasno je li se Charmeleon razvio u Charizarda da bi spasio Asha ili da bi se borio protiv Aerodactyla koji ga je ozlijedio.

U početku, Charizard se nastavio ponašati jednako kao i prije svoje evolucije, potpuno negirajući Ashove naredbe, koje su se s vremenom pretvarale u molbe i preklinjanja, iako je ponekad nesvjesno pomagao Ashu da postigne svoj cilj. Najbolji primjer bila je Ashova borba u Indigo ligi protiv njegova prijatelja Richija. Ashu je ostao samo jedan Pokémon, dok su Richiju ostala još dva. Ash je bio očajan, te je u borbu poslao Charizarda. Iako je Charizard lahko pobijedio Richijeva Charmandera, odbio je boriti se protiv Richijevog Pikachua, što je dovelo do Ashova poraza. Pokazao je znakove poslušnosti u drugom Pokémon filmu, The Power of One, u kojem je spasio Asha od Legendarnih ptica, ali je ostao neposlušan u epizodi 107, gdje se borio protiv Poliwratha. Charizard se tada smrznuo zbog Poliwrathova napada Ledene zrake (Ice Beam). Zbog Ashove požrtvovnosti tokom cijele noći da ugrije Charizarda da bi mu spasio život, Charizard je počeo slušati Asha, i na kraju pobijedio Poliwratha koristeći Seizmički udar (Seissmic Toss), koji je postao njegov potpisni napad (uz Bacač plamena).

Ostao je u Ashovu timu, pomažući mu u borbi za njegov prvi Johto bedž, Zephyr bedž, pobijedivši Falknerova Pidgeota u epizodi 133, do epizode 136, kada je društvo došlo do Charicific doline, rezervata koji nastanjuju brojni divlji Charizardi, gdje se usavršavaju i postaju snažniji. Čuvarica rezervata, Lisa, poziva Asha i njegove prijatelje u dolinu, gdje Ashov Charizard upoznaje Charlu, ženku Charizarda, prema kojoj osjeti snažnu privlačnost. Bori se s Charlom kako bi se dokazao vrijednim ući u rezervat, no Charla ga s lahkoćom pobijedi, bacajući ga u obližnju rijeku. Da bi iskreno dokazao da želi napredovati, ostaje u rijeci preko cijele noći, unatoč tomu što mu se plamen na repu gotovo ugasio, te, uz malu i neočekivanu pomoć Tima Raketa, biva primljen u Charicific dolinu, napuštajući Ashov tim.

Charizard, poput mnogih Ashovih ostalih Pokémona, često se privremeno vraćao da bi prisustvovao u ključnim borbama, gdje se Ash suočavao s posebno snažnim Pokémonima kao što je Clairin Dragonair, Garyjev Blastoise i Nolandov Articuno. Vratio se u Ashov tim tokom prve Battle Frontier borbe s Nolandovim Articunom tokom borbe 413, no vratio se u Charicific nakon što je odnio pobjedu u toj borbi. Ova borba daje Charizardu odliku jedinog "običnog" Pokémona u animiranoj seriji koji može pobijediti Legendarnog Pokémona. Isto tako, pokazao se moćnim protivnikom Blainovom najjačem Pokémonu, Magmaru, kada se Ash borio za svoj Vulkan bedž u epizodi 59.

Još se jedan Charizard pojavio u epizodi 405, u Hoenn Pokémon ligi te ga je trener Clark koristio u borbi protiv Ashova Grovyla i Glalieja. Clark je koristio i Quilavu u toj borbi, ali su je Grovyle i Glalie lahko pobijedili. Charizard je upotrijebio Čelično krilo (Steel Wing) na Grovylu, bacajući ga u zid, i izvan terena. Glalie, u pokušaju da spriječi Charizarda, stvorio je ledene stupove na terenu, skačući po njima kako bi prikupio brzinu. Glalie je pobijedio Charizarda Glavom kroz zid (Headbutt), dovodeći Asha do Pobjedničkih natjecanja.

Jessie, članica Tima Raketa, dobija Delibirda u epizodi 453, kako bi uhvatila još Pokémona za svog šefa, Giovannija, vođu Tima Raketa. Jessie koristi Charizarda, i James svog novog Aggrona kako bi preuzeli vlast nad Dvoranom grada Pewtera, koju je prethodno vodio Brock. Ashov Donphan i Brockov Steelix i Geodude na kraju pobijede Jessie i Jamesa. Još se jedan Charizard pojavio u epizodi 250, kojega su koristili Tim Raketa, glumeći "najsnažnije Pokémon trenere" u pokušaju da ukradu Ashovog Pikachua. James je upotrijebio Venusaura protiv Ashovog Cyndaquila, pobijedivši ga, no Ashov je Totodile pobijedio Jessieina Charizarda, djelimično jer ona nije imala pojma kako koristiti Charizarda u borbi, naređujući mu napade koje samo njen Arbok zna.

Casey, jedan od povremenih likova, pomogla je povratiti starijem Charizardu sposobnost letenja i riganja vatre u Pokémon Kronikama, u epizodi 18. Don, stari Charizard, pripadao je Tsuyoshiju, bivšem poznatom bacaču Electabuzz bejzbolskog tima, tima koji Casey obožava. Drugi je Charizard klon koji pripada Mewtwou, prepoznatljiv po tamnim prugama na svome tijelu. Ovaj je Charizard imao nekoliko pojavljivanja, te je svako bilo uz Mewtwoa i ostale klonove.