Charles Thomson Rees Wilson

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Charles Thomson Rees Wilson
CTR Wilson.jpg
Rođenje 14. februar 1869.
Midlothian, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 15. studenog 1959.
Edinburgh, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Državljanstvo Britansko
Narodnost Škot
Polje fizika
meteorologija
Institucija Univerzitet Cambridge
Alma mater Univerzitet Cambridge
Univerzitet u Manchesteru
Akademski mentor Joseph John Thomson
Istaknuti studenti Cecil Frank Powell
Poznat po Wilsonova komora
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku 1927.

Charles Thomson Rees Wilson (Midlothian, 14. februar 1869. - Edinburgh, 15. novembar 1959.), britanski fizičar i meteorolog, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1927. za izum Wilsonove komore.

Wilson je rođen 14. februara 1869. u Midlothianu, kao sin farmera Johna Wilsona i Annie Clerk Harper. Otac mu je umro 1873., nakon čega se porodoca seli u Manchester. Iako je u početku studirao biologiju sa ciljem da postane ljekar, kasnije se, tokom boravka u Cambridgeu, zainteresirao za hemiju i fiziku.

Ubrzo mu je poraslo zanimanje za meteorologiju, pa je 1893. počeo proučavati oblake i njihove osobine. Neko je vrijeme radio u opservatoriju na Ben Nevisu, gdje je proučavao formiranje oblaka. Kasnije je i sam pokušao proizvesti isti učinak, ali na manjoj površini. To je radio tako što je raspršivao vlažni zrak unutar zatvorene posude. Kasnije je eksperimentirao sa stvaranjem tragova oblaka u svojoj posudi pomoću iona i radijacije. Tada je i nastala Wilsonova komora, za koju je i dobio Nobelovu nagradu.

Wilson se 1908. oženio Jessie Fraser, kćerkom jednog ministra iz Glasgowa, s kojom je imao četvoro djece. Preminuo je u Edinburghu 15. novembra 1959. okružen svojom porodicom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]