Chicago

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Chicago (grad))
Idi na: navigacija, traži
Za druga značenja, pogledajte Chicago (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Chicago
Chicago3 SvG.jpg
Chicago noću
Grb Položaj
Grb općine Chicago Položaj naselja Chicago
Osnovne informacije
Država: Sjedinjene Američke Države SAD
Američka savezna država: Illinois
Stanovništvo: 2.853.114 popis (2009)
Stanovništvo (Urbana zona): 8.711.000 popis (2009)
Stanovništvo (Metro): 9.785.747 popis (2009)
Površina: 606,2 km2
Gustoća: 4.707 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 179 n.m.
Administracija (Stanje: 1989)
Vrsta naselja: Grad
Načelnik: Richard M. Daley (Demokratska stranka (SAD))
Web stranica:

Chicago (fonol.:Čikago) je najveći grad u sjeveroistočnom dijelu države Illinois u središnjem/sjevernom dijelu SAD-a. Kolokvijalno se naziva i "Vjetroviti grad" (Windy City) Chicago je treći grad po veličini u SAD-u nakon New Yorka i Los Angelesa te najveći grad u kontinentalnom dijelu zemlje. Grad se nalazi na obali jezera Michigan i sjedište je Cook općine. Uključujući svoja predgrađa i okolne općine koje sačinjavaju Chicago metropolitan, grad ima 9 miliona stanovnika.

Jedan od najuticajnijih gradova na svijetu Chicago je centar financija, transporta i kulture kontinentalnih SAD-a.

Klima[uredi | uredi izvor]

Chicago ima klimu tipičnu za države američkog Srednjeg Zapada. Nagle promjene vremena, velike razlike u dnevnim temperaturama i nepredvidljive padavine glavne su odlike njegovih vremenskih prilika. Čikago ima četiri jasno definisana godišnja doba, iako se dešava da pojedino godišnje doba "zaluta" u mjesec u kom se obično ne pojavljuje. Na primjer, u Chicagu je padao snijeg u februaru (1942.), i izmjereno je 33 °C u martu (1982.), a 8. februara 1900. se čak dogodilo da je dnevna temperatura varirala u rangu od 31 °C.

Najveća temperatura ikad zabilježena u Chicagu su neslužbeno izmjerena 44 °C od 24. jula 1935., dok je najviša službeno zabilježena temperatura od 42 °C izmjerena tokom velikog toplotnog udara 17. jula 1995. Najniža zvanično zabilježena temperatura od -33 °C izmjerena je 11. januara 1982.

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

Chicago ima dugogodišnju bosanskohercegovačku dijasporu. Prvi Bosanci i Hercegovci su se nastanili u Chicagu još početkom 20. vijeka. Nakon rata u Bosni i Hercegovini njihov broj je znatno povećan, te danas se u Chicagu procjenjuje da živi oko 40.000 bh. građana.[potreban citat]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]