Chicago

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Chicago (grad))
Idi na: navigaciju, pretragu
Za druga značenja, pogledajte Chicago (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Chicago
Chicago3 SvG.jpg
Chicago noću
Grb Položaj
Grb općine Chicago Položaj naselja Chicago
Osnovne informacije
Država: Sjedinjene Američke Države SAD
Američka savezna država: Illinois
Stanovništvo: 2.853.114 popis (2009)
Stanovništvo (Urbana zona): 8.711.000 popis (2009)
Stanovništvo (Metro): 9.785.747 popis (2009)
Površina: 606,2 km2
Gustoća: 4.707 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 179 n.m.
Administracija (Stanje: 1989)
Vrsta naselja: Grad
Načelnik: Richard M. Daley (Demokratska stranka (SAD))
Web stranica:

Chicago (fonol.:Čikago) je najveći grad u sjeveroistočnom dijelu države Illinois u središnjem/sjevernom dijelu SAD-a. Kolokvijalno se naziva i "Vjetroviti grad" (Windy City) Chicago je treći grad po veličini u SAD-u nakon New Yorka i Los Angelesa te najveći grad u kontinentalnom dijelu zemlje. Grad se nalazi na obali jezera Michigan i sjedište je Cook općine. Uključujući svoja predgrađa i okolne općine koje sačinjavaju Chicago metropolitan, grad ima 9 miliona stanovnika.

Jedan od najuticajnijih gradova na svijetu Chicago je centar financija, transporta i kulture kontinentalnih SAD-a.

Klima[uredi | uredi izvor]

Chicago ima klimu tipičnu za države američkog Srednjeg Zapada. Nagle promjene vremena, velike razlike u dnevnim temperaturama i nepredvidljive padavine glavne su odlike njegovih vremenskih prilika. Čikago ima četiri jasno definisana godišnja doba, iako se dešava da pojedino godišnje doba "zaluta" u mjesec u kom se obično ne pojavljuje. Na primjer, u Chicagu je padao snijeg u februaru (1942.), i izmjereno je 33 °C u martu (1982.), a 8. februara 1900. se čak dogodilo da je dnevna temperatura varirala u rangu od 31 °C.

Najveća temperatura ikad zabilježena u Chicagu su neslužbeno izmjerena 44 °C od 24. jula 1935., dok je najviša službeno zabilježena temperatura od 42 °C izmjerena tokom velikog toplotnog udara 17. jula 1995. Najniža zvanično zabilježena temperatura od -33 °C izmjerena je 11. januara 1982.

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

Chicago ima dugogodišnju bosanskohercegovačku dijasporu. Prvi Bosanci i Hercegovci su se nastanili u Chicagu još početkom 20. vijeka. Nakon rata u Bosni i Hercegovini njihov broj je znatno povećan, te danas se u Chicagu procjenjuje da živi oko 40.000 bh. građana.[potreban citat]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]