Chryse Planitia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Chryse Planitia nalazi se na približnim koordinatama 27° sjeverno, 320° istočno
Chryse Planitia, snimio Viking Lender 1 1976. godine

Chryse Planitia (grčki: Zlatna Ravnica) je ravnica kružnog oblika u sjevernom Marsovom ekvatorijalnom pojasu.[1] Nalazi se blizu Tharsisa, na "utoku" Valles Marinerisa. Chryse je prastari udarni bazen prečnika oko 1600 km i prosječne visine od - 2,5 km od referentnog nivoa. Neke odlike, poput uzdignutih ivica, dijeli s mjesečevim morima. Gustina kratera govori nam da je starost Chrysea dvaput manja od prosječne starosti mjesečevih mora.

Chryse pokazuje znakove erozije uzrokovane tekućom vodom u prošlosti. Dno ravnice je ušće mnogih "rijeka" i bujičnih kanala, kao i završetak Valles Marinerisa. Smatra se da je Chryse davno bila veliko jezero ili okean u Hesperskom ili ranom Amazonskom periodu, jer se sva "ušća" nalaze na istoj visini, što je jedan od dokaza da je tu nekad postojala obala. Chryse je povezana sa Sjevernim polarnim bazenom, tako da je možda bila tek veliki zaliv u slučaju da je postojao veliki okean.

U Chryse su sletjela dva lendera, Viking 1 1976. godine[2] i Mars Pathfinder 1997. godine. Viking 1 sletio je dalje od utoka kanala te se na snimkama činilo da je teren uglavnom vulkanskog porijekla. Mars Pathifinder sletio je u Ares Vallis, ušće jedne od rijeka koje utiču u Chryse.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Planetary Names: Planitia, planitiae: Chryse Planitia on Mars". planetarynames.wr.usgs.gov. Pristupljeno 6. 12. 2021.
  2. ^ mars.nasa.gov. "Viking 1 & 2 | Missions". NASA’s Mars Exploration Program (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 12. 2021.