Chvorinovo pravilo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Chvorinovovo pravilo je matematička formula, kojeg je prvi izrazio Nicolas Chvorinov 1940. godine, koja daje odnos između vremena očvršćavanja za jednostavno lijevanje u neki volumen i površine lijevanja. Odnos se može pisati kao:

Gdje je t vrijeme očvršćavanja, V je volumen izljevka, A je površina lijevanja koja je u kontaktu sa kalupom, n je konstanta i B je konstanta kalupa (izljevka).

Konstanta kalupa (izljevka) B zavisi od osobina metala i kalupa i njihovih početnih temperatura. Konstanta n je, obično, 2.

Pravilo jednostavno govori da, pod istim uslovima, lijevanjem na velikim površinama, a sa malim volumentima, će učiniti da se odljevak brže ohladi, nego kada bi postupak bio obrnut.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Askeland, Donald R., and Phule, Pradeep P. Essentials of Materials Science and Engineering. Thomson, Ontario, Canada: 2004.