Cibonin toranj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cibonin toranj

Cibonin toranj je poslovni neboder smješten u Zagrebu, Hrvatskoj na adresi Trg Dražena Petrovića 3, u blizini križanja Kranjčevićeve ulice i Savske ceste.

Tehnički podaci[uredi | uredi izvor]

Treći je neboder po visini u Republici Hrvatskoj, 2,6m niži od Zagrepčanke. Visok je 92m i ima 25 spratova. Na krovu se nalazi radio jarbol čiji je vrh 105 metara iznad zemlje. Cibonin toranj je dio kompleksa koji se još sastoji od nižih poslovnih objekata, košarkaške dvorane i umjetničke instalacije. Fasada je izvedena u tamnom čeliku, potpuno reflektivnom staklu i crnom granitu. Prozori nisu fiksni.

Obod nebodera drži 26 armirano-betonskih stubova koji ga čine otpornim na jake potrese (do 7 stepeni po Richteru) i na udarac manjeg aviona poput Cesne.

Historija[uredi | uredi izvor]

Gradnja je počela u aprilu 1986. godine, a završetak radova 1987. godine u povodu održavanja Univerzijade, u sklopu kompleksa "Sportsko poslovni kompleks CIBONA Zagreb". Na projektu su radili: Marijan Hržić, Borislav Šerbetić i Ivan Pitaša. Glavni izvođač radova je bilo poduzeće "Vladimir Gortan".

Cibonin toranj je predzadnji neboder izgrađen u Republici Hrvatskoj prije Domovinskog rata. Zadnji je Chromosov toranj izgrađen 1989. godine, a nakon rata, izgrađeni su HOTO business tower, Eurotower i Zagrebtower.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]