Claude Joseph Rouget de Lisle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Claude Joseph Rouget de Lisle
Rođenje (1760-05-10) 10. maj 1760.
Lons-le-Saunier, Francuska
Smrt 26. juni 1836(1836-06-26) (76 god.)
Choisy-le-Roi, Francuska
Claude Joseph Rouget de Lisle izvodi Marseljezu

Claude Joseph Rouget de Lisle (Lons-le-Saunier, 10. maj 1760. - Choisy-le-Roi, 26. juni 1836. godine) je bio francuski pjesnik i kompozitor.

Autor je francuske nacionalne himne Marseljeze. Po zanimanju je bio oficir. U aprilu 1792. godine u Strasbourgu napisao je tekst i muziku patriotske pjesme "Ratna pjesma za vojsku na Rajni, koja se vrlo brzo proširila. Tako su je 30. jula pjevali marseljeski dobrovoljci u maršu na Pariz, i po tome je prozvala "La Marseillaise" (Marseljeza). Osim patriotskih pjesama, komponovao je romance, pisao pjesme, komedije i operna libreta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Claude Joseph Rouget de Lisle koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.