Clermont-Ferrand

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Clermont-Ferrand
Clermont vu de Montjuzet.JPG
Pogled na grad
Grb Položaj
Grb općine Clermont-Ferrand
France location map.svg
Red pog.svg
Clermont-Ferrand

Osnovne informacije
Država: Francuska
Regija: Auvergne
Stanovništvo: 138.588 popis (2009)
Površina: 42,67 km2
Gustoća: 3.248 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 358 n.m.
Poštanski broj: 63000
Administracija
Vrsta naselja: grad
Web stranica:

Clermont-Ferrand (oksitanski: Clarmont-Ferrand / Clarmont d'Auvèrnhe) je grad i komuna (općina) u Francuskoj, u regiji Auvergne, sa populacijom od 138.588 stanovnika (2009). Šire područje grada (metropolitanska regija) ima 409.558 stanovnika prema podacima iz 1999. Grad je prefektura (glavni grad) departmana Puy-de-Dôme.

Pogled na grad i vulkan Puy-de-Dôme

Clermont-Ferrand se nalazi u Središnjem masivu u polju Limagne, okružen velikim industrijskim područjem. Grad je poznat po lancu vulkana Chaîne des Puys, koji ga okružuju. Poznati neaktivni vulkan Puy-de-Dôme (10 km od grada) je jedan od najvećih od njih, poznat po telekomunikacijskim antenama na vrhu, koje se vide iz daljine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]