Conjure One

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Conjure One
Osnovne informacije
Veb-sajtconjureone.com}

Conjure One je kanadski projekt elektronske muzike, na čijem je čelu Rhys Fulber,[1][2] poznatiji kao član Front Line Assembly i Deleriuma.

Nakon nastupa s Front Line Assemblyom na festivalu Roskilde 1996. godine, Fulber je napustio bend da bi nastavio solo karijeru. Osnovao je studio u Amsterdamu; utjecaj tamošnjeg života i putovanja na istočni Mediteran dali su mu ideju o projektu etničke ambijentalne muzike. Ubrzo nakon toga najavljen je debitantski album, iako je Fulberov rad kao producenta i remiksera na kraju odgodio njegovo izdanje za septembar 2002.

Istoimeni album bio je spoj elektronskih karakteristika Fulberovog prethodnog djela - zasnovanih na klavijaturama, s ritmičkim plesnim ritmovima - i utjecaja bliskoistočne muzike, koja je inspirisala ambijentalne melodije koje više podsjećaju na Delerium.

Određeni broj pjesama bio je više orijentiran na pop i u njima su gostovali vokalisti, prvenstveno Poe i Chemda, a potonji su pjevali u potpunosti na arapskom jeziku. Također je predstavljena Sinéad O'Connor.

Po povratku u Front Line Assembly i Delerium, 2005. Fulber je objavio drugi album pod nazivom Extraordinary Ways. Ovaj album koristio je mnogo savremenije zvukove, uključujući davanje mnogo veće važnosti gitarama i ritmovima sličnim trip hopu. Među vokalistima su bili Tiff Lacey, Poe (pripisana kao "Jane"), Chemda, Joanna Stevens i sam Fulber (obrađujući pjesmu punk benda Buzzcocks).

Sandra Cretu je 2007. godine obradila "Sleep" kao bonus numeru na svom singlu "The Way I Am".

2012. Fulber potpisuje za holandsku plesnu etiketu Armada Music i započinje rad na onome što je postalo album Holoscenic.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th izd.). London: Guinness World Records Limited. str. 117. ISBN 1-904994-10-5.
  2. ^ "Conjure One". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-07-18.