Constantijn Huygens

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Constantijn Huygens

Constantijn Huygens (4. septembar 1596 - 28. mart 1687) je bio holandski pjesnik i kompozitor i otac naučnika Christiaan Huygensa. Vjeruje se da je bio član Muiderkring, grupe intelektulaca okupljenih oko Pieter Corneliszoon Hooft, mada je skup vjerovatno posjetio samo jednom.

Huygens je jedan od najplodniji pisac holandskog zlatnog doba. Bio je također i državni sekretar dvojici prinčeva, Frederick Henry i William II.

Huygens je svirao veliki broj instrumenata za koje je napisao veliki broj kompozicija. Smatrao je svoju ljubav prema muzici važnijom od književnog rada. Sahranjen je na Grote Kerk u Hagu, zajedno sa svojim brojnom rodbinom.

1947 je ustanovljena nagrada Constantijn Huygens Award, u njegovu čast.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]