Contrata del re

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Contrata del re je dubrovački izraz za Kraljevu zemlju, posjed koji su bosanski vladari imali pod svojom direktnom ingerencijom u 15. vijeku. Kraljeva zemlja obuhvatala je Bosnu u užem smislu, naspram posjeda velmoža Hrvatinića, Pavlovića i Kosača, a prije svega na području Visokog, Bobovca i Kraljeve Sutjeske. To je bio posjed u kojem je bosanski kralj uspio da sačuva svoje ekonomske, regalne, izvore prihoda (zemljišni posjed koji je dijelio svojim vazalima, rudnici i carine). Kraljeva zemlja je područje na kojem se razvila prvobitna zemlja Bosna, prostor oko kojeg su vremenom u Bosansku banovinu i Bosansko kraljevstvo uključene okolne zemlje (Donji Kraji, Usora, Soli, Hum, Primorje, Travunija, Konavli).