Corona radiata (embriologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Corona radiata)
Korona radijata
Ljudski jajnik gledan u bistroj folikulskoj tečnosti. Zona pellucida se vidi kao gusti i jasni pojas okružen ćelijama corona radiata.

Samo jaje pokazuje centralnu zrnca deutoplazmatsko područje i periferni prozirni sloj, a zatvara germinalnu vezikulu, na kojoj se vidi germinalna mrlja.
Detalji
LatinskiCorona radiata
Gray'sp.39
Anatomska terminologija

Korona radijata (lat. corona radiata) ili doslovno zrakasta kruna je unutrašnji sloj ćelija cumulus oophorus i direktno je povezana sa zona pellucida, unutrašnjim zaštitnim slojem glikoproteina jajne ćelije.[1] Njena glavna svrha kod mnogih životinja je opskrba ćelija vitalnim proteinima. Formiraju ga ćelije folikula koje se prijanjaju za oocite prije nego što napuste folikul jajnika, a potiče iz skvamoznih zrnastih ćelija koje su prisutne u prvobitnom stadiju folikulskog razvoja. Nastaje kada se granulozne ćelije povećaju i postanu kuboidne, što se događa tokom prelaska iz primordijalnog u primarni stadij. Te kuboidne granulozne ćelije, poznate i kao granulosa radiata, formiraju više slojeva tokom procesa sazrijevanja i ostaju vezane za zona pellucida i nakon ovulacije Grafovog folikula. Da bi se dogodila oplodnja, ćelije sperme imaju hijaluronidazu (enzim koji se nalazi u akrosomu) spermatozoida) koja razgrađuje koronu radijatu iz sekundarne zone pellucida (ovuliranog) oocita, omogućujući tako ulazak u perivitelinski prostor i omogućavajući kontakt između spermatozoida i jedra oocita.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pansky, Ben (1982), "Chapter 12: Fertilization", Review of MEDICAL EMBRYOLOGY, LifeMap Discovery, arhivirano s originala, 8. 8. 2018, pristupljeno 31. 12. 2018

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]