Corona radiata (embriologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Korona radijata
Gray3.png
Ljudski jajnik gledan u bistroj folikulskoj tečnosti. Zona pellucida se vidi kao gusti i jasni pojas okružen ćelijama corona radiata.

Samo jaje pokazuje centralnu zrnca deutoplazmatsko područje i periferni prozirni sloj, a zatvara germinalnu vezikulu, na kojoj se vidi germinalna mrlja.
Detalji
Latinski Corona radiata
Gray's p.39
Anatomska terminologija

Korona radijata (lat. corona radiata) ili doslovno zrakasta kruna je unutrašnji sloj ćelija cumulus oophorus i direktno je povezana sa zona pellucida, unutrašnjim zaštitnim slojem glikoproteina jajne ćelije.[1] Njena glavna svrha kod mnogih životinja je opskrba ćelija vitalnim proteinima. Formiraju ga ćelije folikula koje se prijanjaju za oocite prije nego što napuste folikul jajnika, a potiče iz skvamoznih zrnastih ćelija koje su prisutne u prvobitnom stadiju folikulskog razvoja. Nastaje kada se granulozne ćelije povećaju i postanu kuboidne, što se događa tokom prelaska iz primordijalnog u primarni stadij. Te kuboidne granulozne ćelije, poznate i kao granulosa radiata, formiraju više slojeva tokom procesa sazrijevanja i ostaju vezane za zona pellucida i nakon ovulacije Grafovog folikula. Da bi se dogodila oplodnja, ćelije sperme imaju hijaluronidazu (enzim koji se nalazi u akrosomu) spermatozoida) koja razgrađuje koronu radijatu iz sekundarne zone pellucida (ovuliranog) oocita, omogućujući tako ulazak u perivitelinski prostor i omogućavajući kontakt između spermatozoida i jedra oocita.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pansky, Ben (1982), "Chapter 12: Fertilization", Review of MEDICAL EMBRYOLOGY, LifeMap Discovery, pristupljeno December 31, 2018

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]