Penisko spužvasto tijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Corpus spongiosum penis)
Penisko spužvasto tijelo
Donji dijelovi genitalnog i mokraćnog trakta mužjaka
Disekcija penisa
Detalji
LatinskiCorpus spongiosum penis
(plural: Corpora spongiosa penium),
(corpus cavernosum urethrae)
SistemMuški reproduktivni sistem
Identifikatori
Gray'sp.1248
TAA09.4.01.015
FMA19617
Anatomska terminologija

Penisko spužvsto tijelo (lat. corpus spongiosum penis) je masa spužvastog tkiva koje okružuje muški ureter unutar penisa.[1] U starijim izvorima također se označava i kao kavernozno tijelo uretera (corpus cavernosum urethrae).

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Na stražnjoj strani proširuje se u obliku ureterskog bulbusa, a nalazi se u položaju donje fascije urogenitalne dijafragme, od koje prima vlaknastu strukturu.

Ureter ulazi u bulbus bliže gornjoj nego donjoj površini. Na potonjem se nalazi medijalni sulkus (utor) iz kojeg se tanki vlaknasti septum (zid) strši u supstancu bulbusa i nesavršeno ga dijeli na dva bočna režnja ili hemisfere.

Dio corpus spongiosum ispred bulbusa leži u utoru na donjoj površini spojenog penisnolg kavernoznog tijela. Cilindričnog je oblika i blago se sužava odozdo prema naprijed. Prednji kraj proširen je u obliku ispupčenog stošca, spljoštenog odozdo prema dolje. Ovo proširenje, zvano glans penis, oblikovano je na zaobljenim krajevima corpus cavernosum penis, a proteže se dalje na njihovim gornjim dijelovima nego na donjim površinama.

Na vrhu bulbusa nalazi se vertikalni otvor sličan prorezu, poznat kao vanjski otvor uretera ili mokraćni otvor.

Opseg baze bulbusa tvori zaobljenu izbočenu granicu, kruna peniskog glaviča corona glans penis, koja nadvisuje duboki retroroglandularni utor, iza kojeg se nalazi vrat penisa.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Funkcija corpus spongiosum u erekciji je sprečavanje zatvaranja uretera, čime se ona podržava kao održivi kanal za ejakulaciju. Da bi se to postiglo, corpus cangnosa penis ostaje fleksibilan tokom erekcije, dok penis corpora cavernosa postane natopljen krvlju.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Heide Schatten; Gheorghe M. Constantinescu (21. 3. 2008). Comparative Reproductive Biology. John Wiley & Sons. ISBN 978-0-470-39025-2.

Ovaj članak sadrži tekst u javnom vlasništvu sa stranice 1248  20. izdanja Grayeve anatomije (1918)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]