Counter-Strike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Counter-Strike (CS) je serija multiplayer FPS (pucačkih igara u prvom licu), u kojoj se timovi Terrorists (teroristi) bore da izvrše teror (bombardovanje, uzimanje talaca,

Counter-Strike
Counter-Strike Logo.png
Logo Igre
Izdavač(i) Valve
Sierra Entertainment
Namco
Nexon
Distributer(i) Valve
Dizajner(i) Valve
Turtle Rock Studios
Hidden Path Entertainment
Gearbox Software
Ritual Entertainment
Nexon
Programer(i) Minh Le
Jess Cliffe
Pogon Source Engine
Platforma Microsoft Windows
OS X
Linux
Xbox
Xbox 360
PlayStation 3
Datum(i) objave Counter-Strike
9. Novembar, 2000.
Žanr FPS

atentat i sl.) i Counter-Terrorists (protuteroristi) pokušavaju da ih spriječe (uništavanjem bombe, spašavanjem talaca i sl.). Serija igara je počela na Windowsu 1999. sa prvom igrom, Counter-Strike. Prvobitno je objavljen kao modifikacija ("mod") za Half-Life i dizajniran od strane Minh Le i Jess Cliffe, prije nego što je prava na intelektualnu svojinu igre otkupila kompanija Valve Corporation, developera Half-Life igre.

Nakon silnih dorađivanja prvobitne igre (posljednja verzija poznatija kao Counter-Strike 1.6), igru je kasnije naslijedila Counter-Strike: Condition Zero igra, koju je razvio Turtle Rock Studios i objavio 2004. godine. Objavljena nakon samo osam mjeseci od izlaska Counter-Strike: Condition Zero, Source je bio remake originalnog Counter-Strikea i prvi u seriji koji je pokrenut na novostvorenom Valveovom Source Engine. Četvrta igra u glavnoj seriji, Counter-Strike: Global Offensive, objavljena je od strane Valve-a 2012 godine. za Windows, OS X, Xbox 360 i PlayStation 3.[1] Hidden Path Entertainment, koji je radio i na Counter-Strike: Source, pomogao je razviti ovu igru uz Valve.

Bilo je nekoliko spin-off naslova (naslova napravljenih od strane zajednice) koji su napravljeni tokom godina. One uključuju Online seriju, Neo i Nexon: Zombies.

Gameplay[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike je objektivna, multiplayer FPS igra. U igri se nalaze dva protivnička tima - Terrorists i Counter-Terrorists koji se takmiče u raznim vrstama modova igre da bi dovršili ciljeve, kao što su obezbeđivanje lokacije za postavljanje bombe ili uništavanje bombe i spašavanje ili čuvanje talaca. Na kraju svakog kruga, igrači se nagrađuju na osnovu individualnog učinka sa valutom u igri koja se troši na najsnažnije oružje u narednim rundama. Pobjednici runde dobiju dosta više novca nego gubitnici, a dovršavanje ciljeva kao što su ubijanje neprijateljskih igrača daje bonuse. Nekooperativno djelovanje, kao što je ubijanje suigrača, rezultira kaznom.

Glavni serijali[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Counter-Strike 1.6

Prvobitno modifikacija za Half-Life, prava na Counter-Strike kupljena su od strane Valve Corporation 2000. godine.

Igra je dobila port za Xbox 2003. godine. Također je preneseno na OS X i Linux u obliku beta verzije u januaru 2013. Puno izdanje je objavljeno u aprilu 2013. godine.

Condition Zero[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Counter-Strike: Condition Zero

Counter-Strike je praćen sa Counter-Strike: Condition Zero, koji je razvio Turtle Rock Studios i pušten 2004. godine. Koristio je Half-Life GoldSrc engine, sličan svom prethodniku. Osim moda za više igrača, on je uključivao i mod za jednog igrača sa "punom" kampanjom i bonus nivoima. Igra je dobila mješovite kritike u odnosu na svog prethodnika i ubrzo je uslijedila daljnja ekspanzija igre pod nazivom Counter-Strike: Source.

Source[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Counter-Strike: Source

Counter-Strike: Source je prva javno objavljena igra od strane Valve Corporation koja radi na Source engineu. Counter-Strike: Source je prvobitno objavljen kao beta za članove programa Valve Cyber Café 11. augusta 2004. godine. 18. augusta, beta verzija je objavljena vlasnicima Counter-Strike: Condition Zero i onima koji su primili vaučer Half-Life 2 u paketu sa nekim ATI Radeon grafičkim karticama. Dok je originalno izdanje uključivalo samo verziju za Microsoft Windows, igra je na kraju dobila port za OS X 23. juna 2010. godine sa Linux portom kasnije u 2013. godini.

Global Offensive[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive bio je četvrto izdanje u glavnoj seriji Counter-Strike, koju je razvio Valve 2012. godine. Slično kao Counter-Strike: Source, igra radi na Source engineu. Dostupan je za Microsoft Windows, OS X i Linux, kao i za konzole Xbox 360 i PlayStation 3.

Igre napravljene od strane zajednice[uredi | uredi izvor]

Neo[uredi | uredi izvor]

Japanska arkadna adaptacija Counter-Strike, originalne Half-Life multiplayer modifikacije. Objavio ga je Namco i radi na Linux sistemu. Igra uključuje likove osmišljene od anime u futurističkoj verziji Counter-Strike-a. Dodato je izbor misija za jednog igrača, mini-igara i sezonskih događaja kako bi se produžio interes igre sa igračima.

Online serijali[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike Online je besplatan spin-off dostupan u većem dijelu istočne Azije. Razvio ga je Nexon, uz nadzor Valve Corporation. Koristi mikroplačni model kojim upravlja prilagođena verzija Steam-a. Najavljen 2012. godine i usmjeren na azijsko tržište igara, Nexon je razvio nastavak pod nazivom Counter-Strike Online 2 na Source engineu, a objavljen je 2013. godine.

Nexon: Zombies[uredi | uredi izvor]

U augustu 2014. godine, Nexon je najavio Counter-Strike Nexon: Zombies, besplatna, zombi-tematska spin-off igra, razvijeno na GoldSrc engineu. Dana 23. septembra 2014. godine objavljena je otvorena beta verzija na Steam-u. Igra je pokrenuta 7. oktobra 2014. godine i sadrži 50 mapa i 20 načina igre. Igra ima versus mod, kao što su timski Deathmatch, spasavanje talaca, postavljanje i uništavanje bombe, i igrači naspram okruženja kao što su kooperativne misije, kampanje i odbrana baze. Prijem od kritičara je generalno bio negativan sa kritikama koje su se odnosile na loš korisnički interfejs, mikrotransakcije i grafiku.

Recepcija[uredi | uredi izvor]

Od augusta 2011. godine, Counter-Strike franšiza je prodala više od 25 miliona jedinica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "News - VALVE ANNOUNCES COUNTER-STRIKE: GLOBAL OFFENSIVE (CS: GO)". store.steampowered.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2019-07-06.