Crkva Šklopotnica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Crkva Šklopotnica (crkva sv. Nikole) u Čelebićima nalazi se u općini Foča. Pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji dabrobosanskoj. Proglašena je zajedno sa grobljem i 5 starih hrastova za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se u naselju Čelebići, zaseok Rijeka, oko 50 kilometara od Foče. Smješteno je na nadmorskoj visini od oko 1000, između planina Ljubišnja (2238 m) i Pliješa (1717 m) s prevojem na Bakiću (1262 m).

Historija[uredi | uredi izvor]

Crkva se zvanično datira u prvu polovinu XIX vijeka (1832. godina), što je učinjeno na osnovu natpisa koji se nalazi sa unutrašnje strane crkve na drvenom nadvratniku. Prvi zvonik i crkveno zvono napravljeno je u vrijeme izgradnje hrama, ali je ono odneseno tokom Prvog svjetskog rata, kada je pretopljeno za izradu municije.

Opis[uredi | uredi izvor]

Pripada grupi jednobrodnih crkvi, jednostavne osnove i skromnih dimenzija. Osnovu crkve predstavlja pravougaonik dimenzija 7,55x5,60 metara. Visina zidova sa vanjske strane iznosi svega 1,50 metara iz razloga što je objekat ukopan u zemlju. Zidovi imaju unutrašnju visinu od 2,00 metara.

U crkvi su izuzetno vrijedne ikone na ikonostasu, rad srpskih zoografa Georgija Mitrofanovića, Andrije Raičevića i majstora Jovana. Sve te ikone su u crkvu dospjele iz ne mnogo udaljenog manastira Svete Trojice u Pljevljima.

Na lokaciji oko crkve Šklopotnica nalazi se 5 hrastova vrste hrast cer, Quercus cerris, visine do 30m, debljine preko 1m dijametar i starosti od 300 godina.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Liljana Ševo, Biblioteka Baština, Banja Luka, 2002. - Pravoslavne crkve i manastiri u Bosni i Hercegovini do 1978. Godine
  • Zdravko Kajmaković, Zidno slikarstvo u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 1971.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Crkva Šklopotnica". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 13. 11. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]