Crkva Bogorodice Stovratne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izgled crkve

Crkva Bogorodice Stovratne (grčki: Παναγία η Εκατονταπυλιανή) jest ranobizantijski crkveni kompleks (crkva s dvije kapele i krstionica) na ostrvu Paros, u glavnom gradu Parikija pored luke. Potiče iz 4. stoljeća i najstarija je poznata hrišćanska crkva u Grčkoj. U 18. stoljeću stradala je od zemljotresa.

Prema predanju, prvobitni objekt crkve je djelo bizantijskog cara Konstantina Velikog koji je gradnjom ispunio želju svoje majke, svete Jelene. Ona je tokom plovidbe zbog velikog nevremena bila prisiljena da brodom pristane na Paros. Tamo je našla utočište i zbog toga pokrenula izgradnju crkve posvećene Uspenju Presvete Bogorodice.[1]

Tokom cara Justinijana (6. stoljeće) hram je obnovljen. Tada je zamijenjen stari krov u obliku kupole i dodate su polukupole.

Ime "stovratna" potiče iz 16. stoljeća, zbog postojanja 99 kapija (prolaza) koji su vidljivi, i stotog koji tajni i koji se, navodno, nalazi u Svetoj Sofiji.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Freely, John (4. 6. 2006). The Cyclades: Discovering the Greek Islands of the Aegean. I.B.Tauris. ISBN 978-1-84511-160-1.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]