Crkva Preobraženja Hristovog u Klepcima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Crkva Preobraženja Hristovog u Klepcima, u općini Čapljina, Bosna i Hercegovina, crkva je Srpske pravoslavne crkve, i pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. Crkva je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine,[1] zajedno sa zgradom škole i grobljem.

Historija[uredi | uredi izvor]

Potječe iz 16. stoljeća i jedna je od zadužbina srednjevjekovne porodice Hrabreni-Miloradovići u Humu.

Obnovljena je 1857. godine. U crkvenoj zgradi, situiranoj sjeverno od objekta crkve, 1857. godine počela je sa radom prva srpska škola u ovom kraju. Godine 1919. je dozidan kat na ovom objektu, a 1930. godine u ovom objektu počinje sa radom narodna osnovna škola.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, 1942. godine, spaljeni su ikonostas, freske, ikone, bogoslužbeni predmeti, crkvene i matične knjige i arhiv, a crkva bila je razorena. Tokom 1947. godine, crkva obnovljena je. Objekti crkve i škole su 1992. godine potpuno srušeni.

Ponovo obnovljena je 2015. godine.[2]. U okviru obnove hrama, obavljena su arheološka istraživanja. Pokazalo se da je obnovljena crkva iz 1875, godine izgrađena na temeljima srednjevjekovnog i ranokršćanskog hrama. Došlo se do keramike čak iz III vijeka. Otkriveni su srednjevjekovni grobovi sa materijalom koji potiče iz VIII i XIV vijeka. U crkvenom dvorištu nalazi se groblje u kojem se nalazi i nekoliko stećaka, uglavnom u formi ploča, od kojih su neki ukrašeni štitovima i rozetama.

Opis[uredi | uredi izvor]

Crkva Preobraženja Hristovog u Klepcima je jednobrodna građevina, zidana od tesanog kamena, sa izduženom pravokutnom osnovom unutrašnjih svijetlih dimenzija 3,70 x 8,26 m.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Ljiljana Ševo, Pravoslavne crkve i manastiri u Bosni i Hercegovini do 1978. godine, Biblioteka Baština, Banja Luka, 2002.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Crkva u Klepcima" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 13. 11. 2016.[mrtav link]
  2. ^ Obnova crkve