Crkva svete Petke na Čukaričkoj padini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva svete Petke na Čukaričkoj padini

Crkva svete Petke podignut je u Beogradu, oktobra 2004. u blizini Ade Ciganlije, u naselju Čukarička padina, na uglu Lazarevačkog druma i ulice Obalskih radnika, općina Čukarica. Hram je srpske pravoslavne crkve i pripada Beogradsko-karlovačkoj arhiepiskopiji.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Dio unutrašnjosti crkve

Temelji hrama su posvećeni 1999. godine, a gradnja je započeta augusta 2001. godine. Kako je utvrđeno da je tlo nestabilno za gradnju jer ima podzemnih voda, kao najbolje rješenje prihvaćena je plutajuća ploča. Autor projekta je arh. prof. Branko Pešić.

Crkva je projektovana u srpsko-vizantijskom stilu u koji su unešeni i elementi savremene arhitekture, kako bi se uklopila u ambijent stambenog naselja. Hram je izvana urađen od bijelog mramora, ukrašen pozlaćenim bordurama i rozetama. U osnovi hrama je upisan krst, a crkva ima pet kupola – glavnu i četiri male, od kojih su dvije zvonici.

Freske[uredi | uredi izvor]

Osnovna karakteristika živopisa hrama svete Petke je to da je ovo crkva sa najviše naslikanih Srba svetitelja i prvi hram u kome je freskopisano žitije svete Petke. Prikazan je i znatan broj svetiteljki. Živopisanje hrama je blagoslovio patrijarh Pavle, sav živopis je financirao Miloš Petković sa porodicom od 2004-2008. godine, a freske je posvetio vladika Atanasije Rakita 8. augusta 2008. godine.

Riza svete Petke[uredi | uredi izvor]

U hramu je riza svete Petke kojom su bile pokrivene moći svetiteljke. Odežda je od pliša, vezena zlatom i svilom. Ova odeždaje izrađena u jednom manastiru u blizini Iașija gdje se nalaze moći svetiteljke, a svetiteljki ih daruju vjernici.[1]

Crkvene aktivnosti[uredi | uredi izvor]

Pri hramu je aktivno Društvo pobožnih žena koje sa svećenicima posjećuju bolesne, mješoviti hor, a njeguje se i pjevničko pjevanje.[2]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Над моштима Свете Петке. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ CRKVA SVETE PETKE, Čukarička padina. Arhivirano s originala, 27. 6. 2019. Pristupljeno 18. 2. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)