Crkva svetog Ivana Nepomuka u Putincima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva svetog Ivana Nepomuka u Putincima

Crkva svetog Ivana Nepomuka je zapuštena njemačka rimokatolička crkva u selu Putinci, općina Ruma, Srijem, Vojvodina, Srbija. Sveti Ivan Nepomuk je češki svetac iz 14. vijeka.

Historija[uredi | uredi izvor]

Župa Putinci je osnovana 1845. godine, a crkva je podignuta krajem 19. vijeka. 1900. godine je završena. Najvećim dijelom su ovdje živjeli Njemci, a ne postoje podaci da su tada ovdje živjeli Hrvati. Protjerivanjem Njemaca nakon Drugog svjetskog rata doselili su se kolonisti, najvećim dijelom s Korduna, koji su sebi sagradili pravoslavnu crkvu, odmah preko puta katoličke. Podaci iz 1875. godine, čija je pouzdanost nesigurna, govore da je ovdje tada živjelo 350 katolika. Moguće je da su u taj broj uključeni i vjernici iz Žarkovca, susjednog sela, u kojem i danas živi 17 katoličkih obitelji kod kojih svećenik redovito odlazi u blagoslov kuća, a u čijem mjestu ni danas ne postoji crkva. Ova crkva je danas devastirana. Neogotičkog je stila, s malo romaničkog, mada po povijesnoj vrijednosti nije prava gotika. 1952. godine obnovljena je fasada. Od tada do danas ništa nije rađeno na njoj. 2017. godine u Putincima je 7 katolika, a u susjednim Žarkovcima je oko 50.[1] Crkva čeka svoju obnovu, a u novembru 2019. godine vrata dvorišta i crkve su bila otvorena. U crkvi su stakla vremenom uništena, a danas služi kao sklonište pticama. Freske u crkvi su sačuvane.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nagoviješten početak obnove devastirane crkve u Putincima. Arhivirano s originala, 8. 8. 2020. Pristupljeno 28. 11. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)