Crkva svetog Luke na Košutnjaku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva svetog Luke na Košutnjaku
Dio unutrašnjosti crkve i polijelej

Crkva svetog apostola Luke je hram srpske pravoslavne crkve. Nalazi u ulici Kneza Višeslava 100, na Košutnjaku u gradskoj općini Čukarica, Beograd, Srbija. Pripada Beogradsko-karlovačkoj arhiepiskopiji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Hram je građen u periodu od 1999 do 2003. godine, uz blagoslov patrijarha srpskog Pavla, kao zadužbina Veselina Boškovića, tadašnjeg direktora za građevinsko zemljište grada Beograda, i njegove porodice. Prvi starješina hrama bio je protojerej-stavrofor Milan Vilenica. Krst i zemljište hrama posvećeni su 12. septembra 1999. godine. Temelje hrama posvetio je patrijarh srpski Pavle, oktobra 1999. godine uz sasluženje svećenika. Naredne godine patrijarh Pavle održao je prvu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu.

Izgradnja hrama završena je 2002. godine, nakon čega se prešlo na zanatske radove, kada je hram obložen kamenom travertinom uveženim iz Italije i pokriven olovom. Nakon toga hram je dobio tri zvona, koja su izlivena u Innsbrucku u Austriji. Hram svetog apostola Luke posvećen je 22. juna 2003. godine od strane patrijarha Pavla. Izgrađen je u raškom stilu, a u njegovoj porti nalazi se palionica svijeća, koja je izgrađena 2007. godine i posvećena svetom Nikoli, parohijski dom izgrađen je 2004. godine, a spomen česma je podignuta 2005. godine. Crkva, palionica svijeća i spomen česma obloženi su kamenom travertinom. Po projektu g. Lukića izgrađen je ikonostas, a gradio ga je Dragan Šuljagić, kamenorezac iz Užica. Prve ikone na ikonostasu radio je ikonopisac Rad M. Pavlović, a one se danas nalaze u oltaru, dok su na ikonostasu ikone monahinje Jefimije, nekadašnje igumanije manastira Gradac, koja je izradila i ikone za hramovni mesingani horoš. Horoš je izgrađen i postavljen 2009. godine po projektu arhitekte Lukića, od strane akademskog vajara Slobodana Rekalića. Mozaike u hramu radio je Zoran Mihajlović iz Beograda. U crkvi se nalaze čestice svetih moći, za koje se tvrdi da pripadaju svetom Đorđu i prepodobnom Zosimu Tumanskom, kao i jedna stara ruska okovana ikona nerukotvorenog obraza Gospodnjeg.[1]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Храм Светог Луке у Кошутњаку. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)