Crkva svetog Mitra u Ravnom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva svetog Mitra u Ravnom
Osnovne informacije
LokacijaRavno
ReligijaRimokatoličanstvo
DržavaBosna i Hercegovina
Oznaka baštineNacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipCrkva
Osnovano od straneTrebinjsko-mrkanska biskupija
Smjer fasadestok–zapad
Specifikacije
Dužina7,47 m.
Širina4,57 m.
Toranj/-eviJedan, zvonik na preslicu
MaterijaliKamen

Crkva svetog Mitra u Ravnom je rimokatolička crkva u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Smještena je u općini Ravno. Pretpostavlja se da je crkva dobila naziv po starokršćanskom mučeniku Dimitriju – Mitru koji je bio zaštitnik sremske biskupije. Sveti Demetrije (Dimitrije, Dmitar, Mitar) osuđen je i pogubljen 304. godine kao đakon sremskog biskupa i mučenika Ireneja u Sirmiju (danas Sremska Mitrovica, koja je po njemu dobila naziv). Na sjednici održanoj 22. januara 2018. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u sastavu: Amir Pašić, Goran Milojević (predsjedavajući) i Radoje Vidović donijela je odluku da se ova crkva proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik čini katolička crkva i dva stećka koji su smješteni na glavici Oblat.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prema pisanim izvorima ne može se tačno odrediti kada je sagrađena Crkva svetog Mitra u Ravnom. Postoji pretpostavka da je to bilo 150 godina prije dolaska Osmanlija, odnosno početkom 14. stoljeća.

Opis[uredi | uredi izvor]

Prema arhitektonskim obilježjima i prema konceptu prostorne organizacije, pripada tipu jednobrodnih crkava sa pravougaonom osnovom. Orijentacija crkve je u pravcu istok–zapad sa ulazom na zapadnoj stranij. Krov je dvovodni i prekriven je kamenim pločama. Vanjske dimenzije objekta iznose oko 7,47 x 4,57 m. Zidana je od krupnih kamenih blokova kvalitetne obrade visine oko 30 cm, promjenljive širine, vezanih krečnim malterom. Debljina zidova iznosi oko 57 cm. Kameni blokovi su sa vanjske strane vidljivi, fugirani. Pod crkve koji je ispod nivoa ulaznih vrata za 30 cm, popločan je kamenim pločama nepravilnog oblika. Unutrašnjost objekta je zasvođena niskim bačvastim svodom koji je visine oko 185 cm. Zidovi crkve kao i svod su omalterirani i bez dekoracija.

Stećci[uredi | uredi izvor]

Na zapadnoj strani crkve, oko 2 m udaljenosti nalaze se dva stećka. Jedan je u obliku stuba sa sandukom. Stub je dimenzija (226 x 60 x 30 cm) i ima uklesan plastični veliki krst na široj strani koja je okrenuta prema crkvi. Sanduk je dimenzija 224 x 133 cm, a njegova visina iznosi 40 cm. Sanduk je izrađen od istog kamen kao i stub i na njemu nema dekoracije. Drugi stećak je u obliku ploče koji je iskorišten kao mjesto za nadgrobnik u obliku krsta, nema dekoracije, a njegove dimenzije iznose 194 x 92 x 22 cm.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Crkva sv. Mitra sa starim grobovima u Ravnom". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 24. 9. 2020.[mrtav link]