Crkva svetog Nikole u Krčedinu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Crkva prijenosa moštiju svetog Nikole u Krčedinu

Crkva prijenosa moštiju svetog oca Nikolaja u Krčedinu srpska je pravoslavna crkva u općini Inđija, Srem, Vojvodina, Srbija, podignuta 1781. godine.[1] Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Crkva u Krčedinu pripada srijemskom vladičanstvu. Posvećena je svetom Nikoli (ljetnom, prijenos njegovih moštiju u Bari), podignuta je kao jednobrodna građevina sa oltarskom apsidom na istočnoj i zvonikom na zapadnoj strani, sa krovom na dvije vode. Fasade su raščlanjene niskim soklom, pilastrima i profilisanim krovnim vencem.

Pjevnice su rad drvorezbara Marka Vujatovića iz 1806. godine, na kojima stoje slike Teodora Vitkovića i Dimitrija Lazarevića iz 1810. godine. Visoka, višekatna oltarska pregrada, ukrašena bogatim drvorezbarskim ukrasom, klasicistički je rad Eduarda Vladarša iz 1843. godine. Prestone ikone su flankirane kaneliranim stupovima obavijenim vijencima ruža sa kompozitnim kapitelima. Motivi su biljni: hrastovo lišće, ruže, grozdovi i grančice. Ikone na ikonostasu slikao je Petar Kamber 1853. godine. Konzervatorsko-restauratorski radovi na arhitekturi obavljeni su 1973. godine, a radovi u unutrašnjosti hrama i na čišćenju rezbarenih dijelova ikonostasa 1981. godine.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Сремскокарловачко.
  2. ^ СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВ. НИКОЛЕ.