Crkva svetog Petra i Pavla u Tešnju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva svetog Petra i Pavla
Osnovne informacije
LokacijaTešanj
ReligijaRimokatoličanstvo
DržavaBosna i Hercegovina
Oznaka baštineNacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Zaštitniksv. Petar i Pavle
Arhitektonski opis
Arhitekt(i)Josip Vancaš
Arhitektonski tipCrkva
Arhitektonski stilHistoricizam
Smjer fasadesjever-jug
Dovršeno1910. god
Specifikacije
Dužina20,60 m
Širina8,60 m
Toranj/-evi1
MaterijaliCigla

Crkva svetog Petra i Pavla u Tešnju katolička je crkva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, općina Tešanj, Bosna i Hercegovina.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 1. do 3. februara 2016. godine, donijela je odluku: Historijska građevina – Katolička crkva sv. Petra i Pavla u Tešnju proglašava se za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo (predsjedavajuća komisije)

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Katolička crkva sv. Petra i Pavla u Tešnju nalazi se na lokalitetu Zvečaj, u podgrađu tešanjskog starog grada, udaljena oko 200 metara istočno od centralne gradske zone.

Historija[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme boravka u BiH (1884–1921), na osnovi sačuvane arhivske građe u Nadbiskupskom arhivu u Sarajevu, arhitekta Josip Vancaš je projektirao, gradio ili dograđivao oko 70 crkava u duhu historicizma, primjenjujući široku lepezu stilova: neogotiku , neorenesansu , neoromaniku , neobarok ili kombinaciju ovih stilova. Godine 1910. projektovao je i crkvu sv. Petra i Pavla u Tešnju.

Djelomično obnovljena je 1973. godine, a u periodu 1998–2002. godine je izvršena njena detaljna obnova.

Opis[uredi | uredi izvor]

Crkva je jednobrodna, i predstavlja eklektičko ostvarenje u kombinaciji neoromaničkog i neogotičkog duha, gabaritnih tlocrtnih mjera oko 20,60 × 8,60 metara.

Ulazna fasada naglašena je tornjem osnove oko 4 × 4 m i visine tornja do završnog profiliranog vijenca 13 metara. U dispozicionom smislu toranj polovinom svoga plašta je izbačen u odnosu na ravan ulazne (sjeverne) fasade. Krov tornja, na čijem vrhu je postavljen metalni križ visine oko 2,70 metara, ima oblik jednostavne četvorostrane piramide izvedene sa zalomljenjenjem i proširenjem krovnih ploha u donjoj zoni piramide. Ovaj zvonik je stilski najbliži Vancaševim zvonicima sarajevske Katedrale.

Iznad ulaznog portala nalazi se detalj kao fasadni ukras u formi reljefa, dimenzija 40 cm širine, koji simbolizira oko Božije. Oko, bez uobičajenog prikaza zraka, smješteno je unutar trougla, što je uobičajen ikonografski prikaz i predstavljeno je izraženom plavom i crnom bojom na krajevima. Oko prikazano na ovaj način simbol je Božije sveprisutnosti i svevidljivosti.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Mirza Hasan Ćeman, Urbana antropologija Tešnja: 1461–1878, Tešanj: Centar za kulturu, 2006, str. 35–42.
  • Jela Božić, Arhitekt Josip pl. Vancaš; Značaj i doprinos arhitekturi Sarajeva u periodu Austrougarske uprave : Doktorska disertacija / Univerzitet u Sarajevu, Arhitektonski fakultet, 1989, str. 35–36.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Crkva sv. Petra i Pavla". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 24. 9. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]