Crkva svetog arhangela Gavrila u Batajnici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Crkva svetog arhangela Gavrila u Batajnici

Crkva svetog arhangela Gavrila [1] najstarija je od tri pravoslavne crkve u Batajnici. Nalazi se u ulici Pukovnika Milenka Pavlovića 2, u centru Batajnice. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije. Pripada srijemskom vladičanstvu Srpske pravoslavne crkve.

Historija[uredi | uredi izvor]

Crkva je podignuta između 1780. i 1785. godine na mjestu starije crkve iz 18. vijeka, koja je bila od drveta i blata. Prvobitno je crkva bila posvećena svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, što se vidi na starom ktitorskom natpisu na iznad carskih dveri na ikonostasu, a u današnje vrijeme se zvanično spominje samo kao crkva svetog arhangela Gavrila.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Unutrašnjost crkve, pogled na polijelej (luster) i ikonostas

Crkva predstavlja najstariji arhitektonski spomenik i glavnu urbanističko-prostornu dominantu u Batajnici, podignuta je kao jednobrodna barokna građevina sa polukružnom apsidom, pripratom i visokim trokatnim baroknim zvonikom. Zdanje današnjeg hrama je građeno od opeke i maltera.

Slikarstvo[uredi | uredi izvor]

U crkvi se čuvaju umjetnička djela izuzetne kulturne vrijednosti: ikonostas sa 54 ikone koje se pripisuju istaknutom srpskom baroknom slikaru Teodoru Kračunu, zatim 28 ikona poznatog zemunskog slikara 19. vijeka Živka Petrovića, kao i niz djela primjenjene umjetnosti 18. i 19. vijeka i nekoliko rijetkih knjiško-arhivskih predmeta.[2]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Сајт сријемског владичанства, земунско намјесништво.
  2. ^ Споменик културе.