Crkva svetog kneza Lazara u Beogradu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva svetog velikomučenika kneza Lazara na Zvezdari u Beogradu, na dan 630. godišnjice Kosovske bitke, Vidovdan, 28. juna 2019.

Crkva Svetog kneza Lazara (poznata i kao Crkva svetog cara Lazara i Lazarica) je hram srpske pravoslavne crkve i nalazi se na Zvezdari u naselju Bulbulder, u ulici 21. divizije 33. Pripada Beogradsko-karlovačkoj arhiepiskopiji. Hram je posvećen srpskom vladaru Lazaru Hrebeljanoviću.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kamen temeljac crkve svetog velikomučenika kneza Lazara posvećen je na Petrovdan 1935. godine. S obzirom da su radovi tekli ubrzano i bez većih teškoća, od posvećenja temelja do posvećenja crkve nije prošlo ni godinu dana. Plan izgradnje crkve sačinio je srpski arhitekt Miomir Korunović. Čin posvećenja izvršio je patrijarh Varnava, na Vidovdan 1936 , odsluživši svetu arhijerejsku liturgiju. Po njegovom uputstvu hram se i posvećuje velikomučeniku kosovskom svetom knezu Lazaru. U crkvi se čuva dio moštiju sv. cara Lazara i ikona svetog Mine. Do 2019. hram i dvorište hrama, kao i parohijski dom su kompletno renovirani, a crkva je po prvi put freskopisana. Ranije su svodovi crkve bili svijetlo plave boje s naslikanim ukrasnim pozlaćenim zvijezdama. Na proslavi Vidovdana 2019, na 800. godišnjicu SPC i 630. godišnjicu od Kosovske bitke 1389, služio je patrijarh Irinej, a prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Свети мученик Мина. Arhivirano s originala, 11. 9. 2019. Pristupljeno 13. 11. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]