Crnča (Bijelo Polje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crnča
selo
Država Crna Gora
lokacija označena crvenom strelicom

Crnča je selo u općini Bijelo Polje u Crnoj Gori, smješteno na dvadesetak km od Bijelog Polja prema Beranama. Selo se dijeli na Gornju i Donju Crnču. Ovo područje bilo je interesantno za naseljavanje mnogim civilizacijama i postoje ostaci mnogih starih kultura. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom. U periodu 1990-tih godina dosta stanovnika se iselilo iz Gornje Crnče, uglavnom mladih, koji su utočište našli u inostranstvu.

Najvažnije djelatnosti kojim se stanovništvo bavi su: malinarstvo, stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, sakupljanje šumskih plodova i neke vrste zanata. Crnča je bogata vodnim resursima, livadama i pašnjacima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Crnča (Bijelo Polje) koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.