Croconaw

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Croconaw
Opći podaci
Japansko imeアリゲイツ Arigeitsu
Redni broj159
Generacijadruga
VrstaVodeni
Stepen1.
Razvio se izTotodilea
Razvija se uFeraligatra
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,1 m
Težina25,5 kg
SposobnostBujica (Torrent)

Kao što prvi dio Totodileova imena dolazi od riječi engleske riječi "crocodile" = krokodil, tako i prvi dio Croconawova imena dolazi od iste riječi. Drugi dio Croconawova imena vjerovatno dolazi od engleske riječi "gnaw" = glodati, gristi; jer i Croconaw, poput Totodilea, radznalo grize sve što se miče.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Kada napada, Croconaw drži svoje velike čeljusti otvorene. Ako iz bilo kojeg razloga izgubi jedan od svojih očnjaka dok nešto grize, novi će narasti za nekoliko sati na mjestu starog, što znači da se u njegovim ustima uvijek nalazi 48 zuba, većinom očnjaka. Vrhovi njegovih očnjaka lagano su zavrnuti prema natrag. Nakon što Croconaw zagrize protivnika ili plijen, nipošto neće popustiti ugriz. Zbog zavrnutosti vrhova očnjaka poput udica, nemoguće ih je ukloniti nakon što utonu u meso protivnika. Ovu tehniku Coroconaw koristi i kada je u lovu na svoj plijen, jer kada ga zagrize, plijen nema nikakve šanse za bijeg.

Croconaw živi u močvarnim predjelima, iako se, nakon evolucije u Feraligatra, počinje seliti u područja s vodopadima.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Croconawa se može dobiti razvijanjem Totodilea, nakon što Totodile dostigne 18. razinu. Doduše, može ga se oteti Mystery Troop Blunu u Pokémon Colosseum igri.

Ako su Quilava i Bayleef odabrani u gradu Phenacu, Croconaw će biti dostupan nakon zahvala u skrovištu Snagem ili u Shadow Pokémon Labu.

Nakon što igrač upotpuni svoj Pokédex u Pokémon Emerald igri, može odabrati tri Johto početna Pokémona od profesora Bircha, uključujući i Totodilea. Croconawa se može dobiti razvijanjem Totodilea.

Croconawove su statistike prosječne za Pokémona 1. stupnja, a njegovi su Attack i Defense statistike njegovi najbolji atributi. Doduše, njegov se evoluirani oblik Feraligatr obično preferira u kompetitivnim borbama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Croconaw se u nekoliko navrata pojavio u Pokémon animiranoj seriji. Prvi se put pojavio u filmu Pokémon 4Ever, gdje se Ashov Pikachu borio protiv njega. Zbog borbe, Ash je gotovo zakasnio na brod kojim je trebao ići. Marina, lik iz Pokémon Kronika, također posjeduje Croconawa. Zadnje pojavljivanje Croconawa bilo je u epizodi 226 "Mother Of All Battles". U toj epizodi Croconaw pripada jednom od Pokémon šumara kojeg su Ash i prijatelji sreli na Planini Silver.