Crven fesić, nano

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Crven fesić, nano jeste bosanskohercegovačka narodna pjesma, koja ne spada u red klasičnih sevdalinki. To je više sevdalinska ženska poskočica u kojoj se govori o ljubavnoj žudnji, što je jedna od čestih tema u bosanskim sevdalinkama. Nastala je prije više od sto godina. Glavni akcent u tekstu pjesme usredsređen je na fes, koji je bio tradicionalni dio bošnjačke narodne nošnje od druge polovine 19. vijeka, kada je i nastala ova pjesma. "Crven fesić" je bila popularna pjesma na sijelu, teferiću, veselju, derneku ili ženskim sjedeljkama. Popularnost ove pjesme proširila se i u trgovački grad Šabac, gdje je bila veoma razvijena muzička scena. Jedan od najznačajnijih pjevača u Šapcu između dva svjetska rata bio je Borisav Janjić Šapčanin, koji je i uradio prvi tonski snimak pjesme "Crven fesić, nano" uz pratnju na harmonici, a objavila ga je njemačka izdavačka kuća Odeon. Naistaknutije izvedbe ove pjesme tokom druge polovine 20. vijeka uradile su Beba Selimović uz pratnju Tamburaškog orkestra Radiotelevizije Sarajevo, Zehra Deović i Hanka Paldum. Do danas, mnogi pjevači narodne muzike sa prostora bivše Jugoslavije otpjevali su ovu pjesmu, koja spada u red antologijskih ostvarenja bosanskohercegovačke narodne muzike komponiranih u drugoj polovini 19. vijeka.[1][2]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fes - posebnost bosanske tradicije". secretsof.world. Arhivirano s originala, 16. 8. 2022. Pristupljeno 16. 8. 2022.
  2. ^ "Crven fesić nano je prelijepa sevdalinka koju je lijepo otpjevala naša Izeta Milišić". sevdah.tv. Pristupljeno 16. 8. 2022.