Crvena jabuka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crvena Jabuka
Crvena jabuka band.jpg
Muzički žanr Pop rock
Mjesto porijekla Sarajevo, BiH
Aktivni 1985 - danas
Povezano sa Plavi orkestar
Valentino
Ozbiljno Pitanje
Đavoli
Izdavač Diskoton
Croatia Records
Tutico Records
Album
Volim te
2009.
Za tvoju ljubav
2011.
Nek' bude ljubav
2013.
Članovi
Darko Jelčić
Dražen Žerić
Krešimir Kaštelan
Igor Matković
Tomislav Škrak
Bivši članovi
Dražen Ričl
Aljoša Buha
Srđan Šerberdžija
Branko Salka
Zlatko Volarević
Zlatko Arslanagić
Danijel Lastrić
Zlatko Bebek
Mario Vukčević

Crvena Jabuka je sarajevska pop rock grupa osnovana 1985. godine. Mada su stalno mijenjali članove, imali su velike uspjehe do današnjeg dana. Bili su dio sarajevskog "New Primitives" pokreta koji je vladao početkom 80-ih. Iz originalne postave u grupi je ostao klavijaturist i pjevač Dražen Žerić- Žera.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prvi uspjeh[uredi | uredi izvor]

Grupu "Crvena jabuka" 1985. godine osnovali su Dražen Ričl (vokal, gitara) i Zlatko Arslanagić (gitara).  Pridružili su im se Dražen Žerić (klavijature), Aljoša Buha (basist) i Darko Jelčić (bubnjar). 

Svoj prvi album pod nazivom "Crvena jabuka", sa hitovima "Bježi kišo s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana", bend izdaje 1986. godine.  Autori svih pjesama na albumu su Dražen Ričl i Zlatko Arslanagić. Odličan odaziv slušatelja urodio je pisanjem novog materijala.  Tokom ljeta 1986. pripremljen je materijal za drugi album. Iste godine bend planira svoju prvu turneju, sa prvim koncertom u Mostaru zakazanim za 18. septembar 1986. Nažalost, taj koncert nisu održali, jer na putu ka Mostaru kod Jablanice bend je imao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Aljoša Buha i Dražen Ričl. U čast i sjećanje na poginule drugove održan je koncert u dvorani Skenderija 13. oktobra 1986. pod nazivom "Pjesma za Crvenu Jabuku". Na koncertu su nastupili sarajevski muzičari i grupe svih generacija. U Splitu, januara 1987. godine, snimaju svoj drugi album "Za sve ove godine", posvećen Ziji i Aljoši. Album su snimili preostala tri člana iz originalne postave - Cunja, Zlaja i Žera. Album pod producentskom palicom Jappe izlazi početkom 1987. ali grupa ne daje nikakve promotivne intervjue ni nastupe. Nakon godinu dana medijske tišine izlazi album "Sanjati" (1988).

Sve pjesme na albumu "Sanjati " potpisuje Zlaja, s tim što se na albumu nalazi i obrada “Twist and Shout”, pod nazivom “Sviđa mi se ova stvar”. Album “Sanjati” prodan je u otprilike 250 000 nosača zvuka. Započinje velika turneja Crvene Jabuke, sa preko 180 koncerata, na kojima, osim Zlaje, Cunje i Žere, Nikša Bratoš svira gitare.

Dražen Žerić preuzima ulogu glavnog vokala. Četvrti album objavljen je početkom 1989. i zvao se “Tamo gdje ljubav počinje”, a snimila ga je koncertna postava benda. Album je postigao veliki komercijalni uspjeh. Dupli live album "Uzmi me kad hoćeš ti" snimljen u Domu sportova u Zagrebu.

90te prije rata[uredi | uredi izvor]

Šesti album "Nekako s proljeća", na kojem gostuje Kemal Monteno, snimaju 1991. Autor svih pjesama na albumu "Nekako s proljeća" je Zlatko Arslanagić. Na albumu "Nekako s proljeća " gitare svira Zoran Šerbedžija. Zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bend odustaje od planirane turneje.

Zlatko Arslanagić napušta Sarajevo, i odlazi u London, da bi, 1995. godine, kao svoje mjesto boravka izabrao Toronto. U međuvremenu, Croatia Records 1993. godine izdaje kompilaciju 18 hitova Crvene Jabuke pod nazivom “Ima nešto od srca do srca”. Na albumu se nalazi i kratko pismo publici.

Poslije rata[uredi | uredi izvor]

Dražen Žerić i Darko Jelčić, preseljenjem u Zagreb, 1994. okupljaju novu postavu benda. Uz pomoć starih članova, Nikše Bratoša i Zlatka Volarevića, te novih, basiste Krešimira Kaštelana i drugog klavijaturiste Danijela Lastrića snimaju album “U tvojim očima”. Autorski temelj novih pjesama čine Zlatan Fazlić i Saša Lošić (Plavi orkestar).  Na albumu se nalazi i pjesma "Sanjam te", nedovršena pjesma Dražena Ričla. Promocija albuma je održana 14. novembra 1996. godine u Velikoj dvorani u Zagrebu. Slijede koncerti po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Njemačkoj i Danskoj. Nakon završene turneje vraćaju se u Makarsku gdje im je muzički studio.

1997. godine izdaju album "Svijet je lopta šarena", a 1999. snimaju live unplugged album "Riznice sjećanja". Krajem iste godine idu na svoju prvu američku turneju. Godine 2000. izdaju album "Sve što sanjam". Krajem 2002.g. izlazi deveti studijski CD pod nazivom “Tvojim željama vođen”. Album "Oprosti što je ljubavna", Croatia Records objavila je 2005. godine uoči proslave 20 godišnjice njihovog muzičkog rada.

Bubnjar Darko Jelčić Cunja 2017. godine napušta grupu a pjevač Dražen Žerić Žera ostaje jedini originalni član Crvene jabuke.

Sadašnji članovi[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Osnivač grupe[uredi | uredi izvor]

Dražen Ričl - vokal i gitara 1985-1986

Zlatko Arslanagić - gitara 1985-1992

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  1. Crvena jabuka 1986
  2. Za sve ove godine 1987
  3. Sanjati 1988
  4. Tamo gdje ljubav počinje 1989
  5. Nekako s' proljeća 1991
  6. U tvojim očima 1996
  7. Svijet je lopta šarena 1998
  8. Sve što sanjam 2000
  9. Tvojim željama vođen 2002
  10. Oprosti što je ljubavna 2005
  11. Duša Sarajeva 2007
  12. Volim te 2009
  13. Za tvoju ljubav 2011
  14. Nek' bude ljubav 2013
  15. Crvena jabuka 2016 (2016)

Koncertni albumi[uredi | uredi izvor]

  1. Uzmi me (kad hoćes ti) live 1990
  2. LIVE 1998
  3. Riznice sjećanja-unplugged 1999
  4. Bivše djevojčice,bivši dječaci UNPLUGGED LIVE 2014

Kolekcije[uredi | uredi izvor]

  1. Ima nešto od srca do srca 1993
  2. Moje najmilije 1997
  3. Antologija 2003
  4. Zlatna kolekcija 2005
  5. Original album collection 2013

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]