Curaçao

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Curaçao
Flag of Curaçao.svg
Zastava
Položaj Curacao Location.png
Površina 444 km2
Stanovništvo 142,180
Pozivni broj 599-9

Curaçao, (na papijamento jeziku Kòrsou) je ostrvo u južnom dijelu Karipskog mora blizu sjeverne obale Venecuele. Curaçao je jedna od samoupravnih teritorija Kraljevine Holandije, pored Arube, Holandije i Ostrva Sveti Martin. Glavni grad ostrva Curaçao je Willemstad.

Mapa ostrva Curaçao

Površina ostrva je 444 km2. Prema popisu iz 2001. na ostrvu živi 130.627 ljudi, što daje gustinu stanovništva od 294 stanovnika po kvadratnom kilometru. Curaçao se nalazi izvan pojasa uragana, koji ipak rijetko pogode ovo ostrvo.

Zvanična valuta je bila gulden holandskih antila a od 2012. je promijenjena u karipski gulden.

Historija[uredi | uredi izvor]

Holandska kolonijalna arhitektura u luci Vilemstada

Prvi stanovnici Curaçaoa su bili Aravak indijanci. Prvi evropljani su stigli do ostrva u španskoj ekspediciji Alfonsa de Ojede 1499. Bolesti koje su španci donijeli su uništile lokalno stanovništvo. Ostrvo su zauzeli Holanđani 1634. Holandska zapadnoindijska kompanija je osnovala naselje Vilemstad koje je postalo trgovačka luka. Vilemstad je bio centar za trgovinu robovima. Bogatstvo stečeno trgovinom robljem obogatilo je stanovnike ostrva, i doprinijelo izgradnji impresivnih arhitektonskih ostvarenja.

Početkom 19. vijeka ostrvo je menjalo gospodare (Velika Britanija, Francuska, Holandija), da bi se od 1815. vratilo pod Holandsku vlast. Trgovina robljem je ukinuta 1863. Kraj trgovine robljem stvorio je ekonomske probleme ostrvljanima i uticao na odliv stanovništva. Pronalazak izvora nafte 1914. dramatično je izmijenio ekonomske prilike. Na ostrvu je izgrađena rafinerija nafte koja je postala veliki poslodavac.

Vijeće ostrva Curaçao je 1984. promovisalo Nacionalnu zastavu i himnu ostrva.

Krajem 2010. Curaçao je postao autonomni konstitutivni član Kraljevine Holandije, u skladu sa rezultatima referenduma iz 2005.

Porijeklo imena[uredi | uredi izvor]

Porijeklo imena ostrva još nije sasvim jasno. Jedno objašnjenje je da ono potiče od portugalske riječi za srce „korasao“ (coração), što bi se odnosilo na trgovački značaj Curaçaoa. Drugo objašnjenje je da su prvobitni stanovnici sebe nazivali ovim imenom.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Klima na Curaçaou je polu-pustinjska (klima savane). Biljni svijet ostrva se uglavnom sastoji od kaktusa, bodljikavog žbunja i četinara. Najviša tačka ostrva je na 375 metara nadmorske visine. Na Curaçaou postoje slane močvare gdje se odmaraju i hrane jata flamingosa. Jugoistočno od Curaçaoa nalazi se malo nenaseljeno ostrvo Mali Curaçao.

Ostrvo je okruženo koralnim sprudovima i poznato je kao odlično mjesto za ronjenje.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Narod na ostrvu je mješavina afričkog (većina), holandskog, istočnoazijskog i portugalskog stanovništva. U novije vrijeme na ostrvo se doseljavaju imigranti iz Dominikanske Republike, Haitija, Kariba i Kolumbije.

Glavni jezici ostrva Curaçao su papijamento i engleski, dok se koriste i holandski i španski. Neki stanovnici ostrva govore sva 4 jezika.

Privreda Curaçaoa se zasniva na rafinisanju nafte, turizmu i finansijskim uslugama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]