Džafer-beg Kulenović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Džafer-beg Kulenović
Rođenje

17. februar 1891.

Bihać, Austro-ugarska
Smrt

3. oktobar 1956.

Damask, Sirija

Džafer-beg Kulenović (Rajnovci, 17. februar 1891. - Damask, 3. oktobar 1956.) je bio političar Kraljevine Jugoslavije i Nezavisne Države Hrvatske. također je bio predsjednik Jugoslovenske Muslimanske Organizacije, najveće bošnjačke stranke, na čije je čelo došao poslije smrti Dr. Mehmeda Spahe 1939. godine.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenca se politički aktivirao i pristupio JMO, te je bio ministar u Vladi Kraljevini Jugoslaviji, prije početka Drugog svjetskog rata.

Došao je na poziciji zamjenika Predsjednika vlade Nezavisne Države Hrvatske 7. novembra 1941. godine i ostao na toj poziciji sve do kraja rata. Na toj poziciji je zamjenio svog starijeg brata Osmana Kulenovića.

Poslije pada NDH, Kulenović se preselio u Siriju gdje je i živio do svoje smrti 3. oktobra 1956. u Damasku. Pred smrt je učestvovao u formiranju Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Njegov sin, Nahid Kulenović, je nastavio rad u Pokretu, sve do svoje smrti. Špekulira se da je ubijen od strane tajne policije Jugoslavije, UDBA-e u Minhenu.