Lakišića džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lakišića džamija
Osnovne informacije
LokacijaMostar, Bosna i Hercegovina
ReligijaIslam
AdministracijaIslamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipDžamija
Arhitektonski stilosmanlijski
OsnivačAhmed Lakišić
Dovršeno1650–1651.
Specifikacije
Munare1

Džamija Ahmed-age Lakišića u Mostaru, poznata i kao Džamija na Ričini, islamska je bogomolja na Ričini, odnosno u Lakišića mahali, najmlađoj mahali iz osmanlijsskog perioda. Do izgradnje džamije cijelo područje bilo je nenaseljeno i zvalo se Ričina te je činilo krajnju periferiju tadašnjeg Mostara. Džamiju je izgradio Ahmed Lakišić s visokom i impozantnom munarom. Građena je od tesane tenelije, a u interijeru su mihrab ukrašen jednim redom stalaktita, minber te mahfil u desnom krilu džamije, koji drže tri kamena stupa. Ulaz u munaru je iznutra, s mahfila, što je jedinstven slučaj u Mostaru.

Prema natpisu uklesanom u ploču iznad ulaznih vrata, džamija je izgrađena 1650. ili 1651. Tarih (natpis) iznad ulaznih vrata od 2005. čuva se u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u Mostaru.[1]

Vakif je uz džamiju izgradio i mekteb te je za izdržavanje svojih zadužbina uvakufio 40 dućana u mostarskoj čaršiji, mlinicu s dva vitla na Radobolji i 200.000 akči u gotovini.

U centralnom dijelu Lakišića mahale sve do 1930-ih bila su tri mezarja s više velikih i ukrašenih nišana. Sva tri mezarja, uz jedan dio onog uz samu džamiju, ekshumirana su i na njima su podignute zgrade. U dijelu mezarja kod džamije očuvano je samo nekoliko nišana s natpisima, od kojih je najistaknutiji onaj nekadašnjeg gradonačelnika Mostara Mujage Komadine.[2]

Džamija je temeljito popravljena 1935. i tada je njena munara demontirana do visine džamijskog krova i ponovo ozidana. Džamija je porušena tokom rata u Bosni i Hercegovini, a obnovljena je od 1996. do 2000.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hivzija Hasandedić, Spomenici kulture turskog doba u Mostaru, Islamski kulturni centar Mostar, 2005.
  2. ^ Hivzija Hasandedić, "Zadužbine hadži Ahmedage Lakišića u Mostaru", Glasnik VIS-a, Sarajevo, 1961, br. 10-12, str. 385-396.