Džamija Al-Azhar

Koordinate: 30°02′45″N 31°15′46″E / 30.0457°N 31.2627°E / 30.0457; 31.2627
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Džamija Al-Azhar
Džamija Al-Azhar nalazi se u Egipat
Džamija Al-Azhar
Prikazano na karti (Egipat)
Osnovne informacije
LokacijaEgipat Kairo
Geografske koordinate30°02′45″N 31°15′46″E / 30.0457°N 31.2627°E / 30.0457; 31.2627
ReligijaIslam
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipDžamija
Arhitektonski stilislamski; fatimidski;
Specifikacije
Kapacitet20.000
Munare4

Džamija Al-Azhar (arapski: جامع الأزهر‎‎) jest džamija koja se nalazi u Islamskom Kairu, centralnom dijelu egipatskog glavnog i najvećeg grada Kaira. Izgradnju džamije je 970. godine naručio Al-Mu'izz, četvrti halifa iz reda Fatimidskog halifata, za novoosnovani glavni grad Kairo.

Džamija Al-Azhar je ujedno i prva izgrađena džamija u Kairu, gradu koji se danas naziva i "Grad hiljadu munara".[nb 1] Nakon otvorenja džamije 972. godine, uz zapošljavanje 35 učenika 989. godine od strane džamijskih vlasti, džamija se polahko razvila u ono što danas predstavlja, drugi najstariji univerzitet u kontinuitetu na svijetu nakon Univerzitet Al-Karaouine osnovanog od strane Emevija u marokanskom gradu Fesu.

Univerzitet Al-Azhar se već dugo smatra najvažnijom institucijom u islamskom svijetu za proučavanje sunitske teologije i šerijata ili islamskog prava. Univerzitet, u početku kao medresa i samim time kao integralni dio džamije, je nacionalizovan i zvanično imenovan nezavisnim univerzitetom 1961. godine, nakon egipatske revolucije iz 1952. godine. Tokom svoje milenijumske historije, džamija je tokom različitih perioda zanemarivana ali je zadržala visoki ugled u egipatskom društvu i kulturi.

Danas, džamija Al-Azhar ostaje uticajna institucija u egipatskom društvu koja je pri tome i veoma cijenjena u sunitskom svijetu i predstavlja simbol islamskog Egipta.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Unutrašnje dvorište džamije je popločano mramorom tokom fatimidskog perioda. U prednjem planu pojavljuju se dva minareta iz memlučkog perioda. S lijeva na desno su dvostruki minaret Qansah al-Ghuri i minaret Qaytbay. Iza kupole se vidi i vrh minareta Aqbaghawiyya

Arhitektura džamije Al-Azhar je blisko povezana sa historijom Kaira. Materijali iz različitih perioda egipatske historije, od drevnih Egipćana, preko grčke i rimske vladavine, do koptske hrišćanske ere, korišteni su kod gradnje džamije. Kasniji dodaci iz perioda različitih vladara Egipta također ukazuju na uticaje ne samo unutar već i izvan Egipta. Pojedini dijelovi džamije ukazuju na neke od tih uticaja dok su pojedini dijelovi džamije djelo jedinstvene inspiracije, kao što su kupole iz osmanlijskog perioda i minareti izgrađeni za vrijeme Memluka.[1] Od prvobitno izgrađene molitvene sale sa pet prolaza i skromnog centralnog dvorišta, džamija je proširivana nekoliko puta uz izgradnju dodatnih objekata koji u potpunosti okružuju prvobitnu građevinu.[2] Mnogi vladari Egipta su oblikovali strukturu i arhitekturu džamije, od minareta koje su izgradili Memluci i kapije izgrađene tokom perioda osmanlijske vladavine do novijih renoviranja, kao što je postavljanje novog mihraba.[3]

Ništa od prvobitnih minareta ili kupola nije sačuvano u prvobitnom obliku dok su neki od postojećih minareta nanovo izgrađivani nekoliko puta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Rabbat 1996, str. 45
  2. ^ Rabbat 1996, str. 46
  3. ^ Rabbat 1996, str. 47

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Greška kod citiranja: <ref> oznake postoje za grupu pod imenom "nb", ali nije pronađena pripadajuća <references group="nb"/> oznaka, ili zatvarajući </ref> nedostaje