Džamija Sefer-age Begovića

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Džamija Sefer-age Begovića, nalazi se u naselju Dabrica, općina Berkovići, Bosna i Hercegovina. Do ovog naselja vodi put koji se kod mjesta Masline odvaja od puta Stolac-Čapljina. Od mjesta Masline, Dabrica je udaljena 18 km.

Sefer-aga bio je čorbadžija (starješina janjičara), koji je u Dabricu došao iz Turske početkom 16. stoljeća i tu sagradio džamiju, mekteb, han i hamam.

Opis[uredi | uredi izvor]

U tarihu, uklesanom na kamenoj ploči smještenoj iznad ulaznih vrata, zabilježeno je hidžretske 1019. (1610-1611) da je džamiju sagradio Sefer-aga. Natpis je smješten u četiri elipsasta polja i ispisan lijepim nesh-dželi pismom. Tarih je kaligrafski veoma uspješno izveden, pa se vjeruje da je pisan u Carigradu.

Džamija u Dabrici ima centralni prostor za molitvu, prostor sofa, natkrivena je četvorostrešnim krovom i ima četvrtastu kamenu munaru dimenzija 1,95x1,95 metar, karakterističnu jedino uz džamije u Hercegovini. Tijelo munare zidano je od pritesanog kamena krečnjaka i ima dva vijenca: jedan u ravni šerefe i drugi u formi završnog vijenca postavljenog u vrhu kvadratične forme kubusa munare. Vrh munare izveden je u formi šatorastog krova pokrivenog pločom. Na samom vrhu munare nalazi se alem sa tri jabuke. Pri vrhu munare izvedena su četiri pravougaona prozorska otvora (dimenzija cca 50 x 80 cm).

Džamija je više puta popravljana, a 60-ih godina prošlog stoljeća, na objektu džamije vršene su značajnije intervencije. Srušena je 1992. godine. Obnovljena je i svečano otvorena 2012. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hivzija Hasandedić, Mešihat Islamske zajednice, El Kalem, Sarajevo, 1990. -Muslimanska baština u istočnoj Hercegovini

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]