Džamija u Gradskoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Džamija u Gradskoj ili Gradska (u narodu Gracka, a ranije i Zagracka, za gradom) se nalazi oko četiri kilometra sjeveroistočno od Ljubuškog.


Historija[uredi | uredi izvor]

Džamiju u Gradskoj su sagradili mještani 1923. godine. Staru džamiju džematlije su srušile i na njenim temeljima sagradili veću sa betonskom munarom, visokom 32 metra sa dvije šerefe. Svečano otvorenje ove džamije obavljeno je 16. septembra 1989. godine.

Srušena je od strane HVO-a 1993. godine.


Lokacija[uredi | uredi izvor]

Locirana je u centru mjesta u Nunića mahali, na lokalitetu Stajine.


Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Stara džamija je bila bez munare i bez većih arhitektonskih vrijednosti. Nekoliko metara desno od džamije sagrađen je podijum od kamena dimenzija oko 1,5 x 1,5 x 1,5 m na koji se ulazilo uz kamene stepenice. S ovog podijuma se učio ezan.

Desetak metara desno od džamije nalazi se čatrnja koju je u hajrat sagradila Hata Maksumić.

Imam[uredi | uredi izvor]

Imamsku dužnost u ovoj džamiji vršio je više godina Mustafa ef. Spago, a poslije njega izvjesni Kurtović. Od 1975. godine ovu dužnost je vršio Ahmed ef. Bandić.

Obnova[uredi | uredi izvor]

Džamija je obnovljena i ponovo otvorena u julu 2006. godine.