Dževad Alihodžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dževad Alihodžić, rođen 13. februara 1969 u Zenici bio je poznati bosanskohercegovački i jugoslavenski košarkaš. Ponikao u Čeliku, nakon odličnih nastupa za juniorski tim 1983. godine prešao je u sarajevsku Bosnu, gdje je igrao do 1990. godine. Nakon toga odlazi u Cibonu, gdje se zadržao sedam sezona ostvarivši sa njima 6 titula prvaka Hrvatske i dva Kupa. U ekipi turskog košarkaškog kluba Ülkespora iz Istanbula igrao je u sezoni 1998/99. Igrao je za ruski Sankt Petersburg Lions, francuski Strasbourg i italijanski Scafati Basket. Sezonu 2002/03 igra ponovo u Ciboni, a proteklu je proveo u Zagrebu. Njegove najvažnije uspjehe ostvario je sa Košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije 1988. godine, kada je postao svjetski juniorski prvak i kadetski prvak Evrope 1985. godine.

Nakon završetka aktivnog sportskog takmičenja, nastavio je sa svojim prisustvom u košarci na mjestu trenera. Bio je jedno vrijeme pomoćnik trenera Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Damira Mulaomerovića.[1] Nastavio je svoju trenersku karijeru u Dubaiju, gdje trenira dječake koji pohađaju košarkašku akademiju pod nazivom "Basicball."[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Faktor.ba. "Dževad Alihodžić: Moj radni odmor s bh. reprezentacijom (FOTO)" (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 4. 2017.
  2. ^ "Dževad Alihodžić nastavio karijeru u Dubaiju – Sportske novosti". sportske.ba. Arhivirano s originala, 6. 4. 2017. Pristupljeno 26. 4. 2017.