Džihad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Džihad (ar. جهاد, „napor, borba“) je prema islamskom vjerovanju borba protiv zla i borba za ostvarenje dobra. Ne odnosi se nužno na borbu fizičkim putem, nego i na duhovnu borbu naprimjer protiv strasti (nefsa), odnosno šejtana i grijeha.

Muslimanima nije dozvoljen agresivni rat, ali im se naređuje odbrana ukoliko budu napadnuti odnosno ako im egzistencija bude dovedena u pitanje. Takva vrsta rata se naziva džihad ili sveti rat.

Postoje različita tumačenja pojma džihad što od strane muslimanskih učenjaka, što od strane nemuslimana uključujući mas medije, a mnoga tumačenja nisu u skladu sa Kur'anom, svetom knjigom muslimana i često su zloupotrebljena, tako da džihad često ima negativan prizvuk u anti-islamskim i zapadnim medijima, ali i od strane radikalnih struja u islamskom svijetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]