Džihad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Džihad (arapski: جهاد, dos. 'napor, borba') je prema islamskom vjerovanju borba protiv zla i borba za ostvarenje dobra. Ne odnosi se nužno na borbu fizičkim putem, nego i na duhovnu borbu naprimjer protiv strasti (nefsa), odnosno šejtana i grijeha.

Muslimanima nije dozvoljen agresivni rat, ali im se naređuje odbrana ukoliko budu napadnuti odnosno ako im egzistencija bude dovedena u pitanje. Takva vrsta rata se naziva džihad ili sveti rat.

Postoje različita tumačenja pojma džihad što od strane muslimanskih učenjaka, što od strane nemuslimana uključujući mas medije, a mnoga tumačenja nisu u skladu sa Kur'anom, svetom knjigom muslimana i često su zloupotrebljena, tako da džihad često ima negativan prizvuk u anti-islamskim i zapadnim medijima, ali i od strane radikalnih struja u islamskom svijetu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]